Mješoviti zbor sv. Cecilije

Zbor sv. Cecilija

„Sv. Cecilije“ iz 1917. g. u posjeti filijali Bogdanovci

Zbor sv. Cecilije

„Sv. Cecilije“ sa Smotre zborova u Našicama, 2012. godine

Mješoviti crkveni zbor „Sv. Cecilija“

U našoj župnoj zajednici od davnina se njegovala crkvena glazba i pjevanje u svim liturgijskim prilikama.

Prve tragove o pravom, organiziranom pjevačkom zboru u Vukovarskoj crkvi, nalazimo na samom početku 20. stoljeća. U samostanskoj kronici postoji fotografija iz 1917. g. ženskog pjevačkog zbora „sv. Cecilija“ koji gostuje u filijali Bogdanovci. To je prvi trag.

Po usmenoj predaji, postojao je i muški zbor „Tomislav“ kojem se gubi trag po završetku Drugog svjetskog rata.   Službeno utemeljenje Mješovitog crkvenog pjevačkog zbora „Sv. Cecilija“ u Vukovaru, zbilo se u proljeće 1957. godine, najvjerojatnije u travnju.

Za vrijeme Domovinskog rata, Zbor egzistira u Zagrebu. Uredno vježba i pjeva nedjeljom na „vukovarskoj“ sv. misi, u početku na Kaptolu, a zatim na Sigetu. U jesen, 1999. g., malobrojni povratnici koji sada ponovo žive u Vukovaru, okupljaju se na sv. misu u montažnoj kapelici koja se nalazi u dvorištu samostana. Našlo se tu i nekoliko članova pjevačkog zbora „Sv. Cecilija“, koji uz pomoć pobožnog puka, unatoč skromnim uvjetima, svojim pjevanjem oplemenjuju Sveto Bogoslužje.

Danas zbor ima preko trideset članova koji pjevaju nedjeljom na župnoj sv. misi u 9 sati. Pozivamo sve koji se žele priključiti da se jave voditeljici č.s. Mirjani Kesić. Vježbe su svakog utorka i petka nakon večernje mise.

Dva puta tjedno zbor se okuplja na probama na kojima se nastoji što bolje uvježbati i naučiti nešto novo za svaku liturgijsku prigodu.

Naš zbor je 2007. Godine proslavio 50 godina sustavnog višeglasnog pjevanja i tom prilikom tiskali smo prigodnu brošuru u kojoj smo se slikom i riječju sjetili svih koji su ikada djelovali u našem zboru.

Redovito sudjelujemo na smotri zborova naše Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Odazivamo se na godišnji ekumenski skup zborova koji organizira Europski dom u našem gradu.

Surađujemo i s vukovarskim ogrankom Matice Hrvatske prigodnim programom pri raznim promocijama knjiga i slično.

Već više godina radimo na tome da obnovimo s mlađim glasovima kako bismo osigurali kontinuitet djelovanja.

 

 

2,450 total views, 1 views today