Zajednica sv. Marte

Zajednica sv. Marte

Zajednica sv. Marte je osnovana 2006. godine formalno iako sama zajednica djeluje oduvijek. U današnjem obliku prisutna je od samoga povratka u Vukovar nakon progonstva. Dok mnoge župne zajednice imaju rasporede čišćenja crkve naša župna zajednica ima jednu ustaljenu manju zajednicu vrijednih žena koju smo u jednom trenutku, na poticaj i smjernice Druge sinode đakovačko-srijemske biskupije, prozvali zajednicom sv. Marte.

One same vole reći da su u crkvi dušom i tijelom. Svakoga ponedjeljka nakon jutarnje mise započinju s čišćenjem crkve. Svaka žena zna svoj posao, čiste i uređuju da naša crkva, pogotovo u vremenu prije obnove, bude uvijek uredna i čista jer znaju da nam dolaze mnogobrojni hodočasnici i to bez pravila dana, sveca i blagdana. Jedni usisavaju pod, drugi brišu stolice, treći brišu prašinu oko cvijeća, četvrti zalijevaju i tako svaka ponešto ima.

Povremeno čistimo i uređujemo Pastoralni centar kao i samo dvorište i okolo crkve i samostana.

Nakon svakoga pospremanja slijedi završna zajednička točka na kojoj se vesele, prepričavaju razno-razne dogodovštine, događaje u župi i patre kako su propovijedali. I to je sve ukviru naše obiteljske župne zajednice sv. Marte.

Otkako smo konačno u crkvi dobili novi pod, odnosno nove pločice, zajednici sv. Marte je to ne samo za oko ljepše nego i veliko olakšanje. A velika radost će nam biti kada budemo dočekali konačnu obnovu, te posvetu oltara i crkve.

 

1,887 total views, 1 views today