Skupine čitača

Skupina odraslih čitača

Služba čitača u našoj župnoj zajednici postoji oko 30-tak godina. Služba liturgijskih čitača (lektora)  u našoj župi je osnovana 1983. godine. Ima nas devetero koji smo uključeni u redovni raspored. Dvojica čitača su pripadnici prve generacije iz osamdesettreće godine, a troje čitača, druge generacije iz osamdesetčetvrte.

Kada je pokojni biskup Ćiril Kos, u skladu sa željom II. Vatikanskog sabora naložio župnima zajednicama potrebu osnivanja liturgijskih čitaća, nekolicina naših župljana prošla je potrebnu formaciju u biskupiji koji su potom bili i službeno postavljenu u službu čitaća.

Čitačii vrše svoju službu na nedjeljnoj župnoj misi prema ustaljenom rasporedu, a običnim danima po potrebi i osobnim mogućnostima. Služba čitaća je ozbiljno i odgovorno shvaćena, u povjerenoj službi čitaći se trajno međusobno poučavaju i čitaju Sveto pismo, a u Godini vjeri uoči svake večernje mise čitaju Katekizam katoličke crkve prema nadbiskupijskom planu i programu.

Unatoč ljudskim nedostacima koji svatko ima, čitaći pokušavaju dok, drugima naviještaju božansku Riječ, i sami primati, kao dobri učenici Duha Svetoga…

Otvoreni su za primanje novih članova koji će ozbiljno shvatiti službu, prihvatiti odgovornost, a samim tim i doličnu pripremu za nju. Rasporedu sami prave prema dogovoru koji uvijek ide u krug tako da su uvijek svi jednako zastupljeni. Za prigode većih slavlje dogovara se sa župnikom.

 

Imena čitača:

1.      Aleksandar Drobina            2.  Pavo Vukas

3.   Josip Rumenjak                   4.  Marija Drobina

5.   Branka Papac                       6.  Katarina Seider

7.   Zoran Hornjak                     8.  Željka Hornjak

9.   Mira Osmakčić

2,028 total views, 1 views today