Obiteljska zajednica

Obiteljska zajednica

Obitelj je „jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva“.
(Obiteljska zajednica, Familiaris Consortio, Apostolska pobudnica o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu)

Često puta oko sebe čujemo kako ljudi kritiziraju događaje i situacije koje se u društvu zbivaju i proklinju tamu koja se širi svuda oko nas. Pasivno ili ravnodušno promatranje svojim nemarom pokriva zlo i nepravdu. Svatko od nas nosi veliku odgovornost u uklanjanju te tame te se valja zapitati – „što bih ja mogao učiniti?“ Smatramo da bi svaki kršćanin trebao preuzeti odgovornost za vrijeme u kojemu živi. Na poseban način su kršćanski bračni parovi i obitelji pozvane da budu „svjetlo svijeta“, jer se u njima i kroz njih čuvaju i promiču kreposti i vrijednosti ne samo kršćanstva nego i života uopće.

Polazeći od potonjeg odlučili smo i pri župi sv. Filipa i Jakova apostola u Vukovaru pokrenuti susrete kršćanskih bračnih parova te izgradnju župne obiteljske zajednice, koja svojim djelovanjem i primjerom treba ojačati ukupno obiteljsko zajedništvo u župi i u gradu, kao jednog od duhovnih temelja našega ovovremenog života. Uvjereni smo da će članovi zajednice biti poticaj i drugima, kako u promicanju općih obiteljskih vrijednosti, tako i u izgradnji vukovarskog i hrvatskog društva utemeljenog na općeljudskim i općenacionalnim vrijednostima. Izgradnja zdravih i čvrstih bračnih i obiteljskih odnosa jedan je, ali nezaobilazni prinos izgradnji i razvoju hrvatske države i hrvatskoga društva.

Sudjelujući aktivno i u drugim duhovnim i pastoralnim aktivnostima u župi, a potaknuti našim duhovnim voditeljima, spoznali smo važnost međusobnih susreta i utemeljenja župne obiteljske zajednice, kao odgovora na sve češće i veće krize i probleme koji se u obiteljima javljaju, a koji su rezultat grozničave utrke za materijalnim dobrima, umjesto za duhovnim bogatstvom. I mi u tim utrkama sudjelujemo, a želimo usporiti, želimo se vratiti u mirnija korita rijeke života. Želimo i na taj način ojačati našu vjeru.

Mlada smo i mala zajednica, sastajemo se svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu. U ovih nekoliko godina doživjeli smo ljepotu zajedničkog rada. Naime, znamo zašto i kamo želimo u svojemu djelovanju ići, kojim ciljevima trebamo stremiti i na koji ih način oživotvoriti. Želimo, prije svega, stvoriti jaku župnu obiteljsku zajednicu koja može pokretati različite aktivnosti, kako na duhovnom, tako i na karitativnom, dobrotvornom i drugim poljima. Ne želimo biti zatvorena zajednica, nego otvorena svima koji nam se žele u dobroj volji pridružiti i zajednički promicati obiteljske vrijednosti, kako u župnim tako  i u opće društvenim okvirima. Hrvatsko društvo treba snažnu i postojanu obitelj, jer je ona jamac opstojnosti hrvatskoga naroda i Katoličke crkve. Mislimo da svojim djelovanjem možemo pridonijeti oporavku hrvatske obitelji, ovdje u Vukovaru, a time i u cijeloj Hrvatskoj. Zato se ne želimo „zatvoriti“ u župu nego ćemo nastojati sudjelovati i u onim građanskim inicijativama koje promiču i štite kršćanski brak, djecu, pravo na život i obiteljsko zajedništvo. Želimo surađivati i s drugim obiteljskim zajednicama, razmjenjivati iskustva s njima, organizirati zajedničke duhovne obnove i druženja… želimo se kao zajednica još aktivnije uključiti u pripremanje liturgijskih slavlja. Želimo s drugim zajednicama u župu probuditi nadu i ojačati vjeru u bolji i sretniji svijet.

Svoje smo djelovanje započeli mjesečnim susretima tijekom kojih se međusobno upoznajemo. To je prvi i neophodni korak u izgradnji naše zajednice. Vrlo brzo se pokazalo da smo  spremni na suradnju te otvoreni za dogovor i dijalog, jer bez toga ni naša vlastita obitelj niti župna obiteljska zajednica ne mogu uspjeti. Na koji način možemo postići tu razinu odnosa u obiteljskoj zajednici? Odgovor je jednostavan – radom na bračnoj komunikaciji, razgovorima i izmjenama iskustva o problemima odgoja djece i mladih te osobito u stalnom jačanju obiteljske duhovnosti i sakramentalnog života, u čijem se središtu nalazi uskrsli Krist.

Svjesni smo izazova koji su pred nama. Međusobno povjerenje nije lako uspostaviti, a još ga je teže očuvati. Vjerujemo daće nam dragi Bog i naši duhovni pastiri i animatori biti osloncem u radu i da nećemo posustati – za dobro naših brakova i obitelji, naše djece, naroda i Crkve.

Kako izgleda jedan susret obiteljske zajednice?

Svaki susret započnemo uvodnom molitvom,  a nakon toga pater Ivica pročita popratni citat iz Svetog pisma vezan za temu susreta. Teme koje obrađujemo najčešće su iz svakodnevnog obiteljskog i bračnog života, vezane za odgoj djece ali jednako tako imamo i teme koje su od izuzetne važnosti za svakog kršćanina (Božić, Uskrs, Duhovi, Svi Sveti itd).

Svi bračni parovi aktivno sudjeluju u raspravama, iznose prijedloge i  daju svoja mišljenja a svaki susret završi molitvom ili pjesmom.

Ljepota naših susreta (koje traju oko sat vremena) je upravo u osjećaju da smo svi tu jednaki, s otprilike sličnim bračnim hodom koji možemo između sebe podijeliti.

Tijekom godine Obiteljska zajednica sudjeluje na raznim slavljenjima  (slavljenje Svjetskog dana braka, proslava bračnih jubileja, Dan očeva, Dan majki i sl.) i susretima kao što je susret, odnosno radionice Obiteljskih zajednica na nivou cijelog dekanata.

Završetak naših susreta na kraju školske godine, obilježimo izletom  gdje se u  radosnom ozračju jedne velike obitelji opustimo uz igru i  smijeh,  gdje  zajedno sa našom djecom potvrdimo važnost  zajedništva i božjeg blagoslova u obitelji.

 

GODINA VJERE – PORUKA OBITELJIMA
IMG_5378Drage naše vukovarske obitelji!
Kršćanska obitelj zajednica je ljubavi, vjere i nade i ali je i znak i slika zajedništva Oca, Sina i Duha Svetoga. Kao ognjište žive vjere obitelj je prva škola kršćanskog života i čovječnosti.
U Godini vjere, čije slavlje započinjemo ovih dana, želimo vas ovom kratkom porukom potaknuti na istinski život u vjeri naših otaca za koju mi roditelji svojom riječju i primjerom trebamo biti prvi vjerovjesnici i svjedoci našoj djeci. Vjera je to u trojedinog Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, vjera u Svetu Crkvu Katoličku, vjera koja nam uvijek daje nadu i snagu da naše obitelji nisu samo mali otoci kršćanskoga života usred nevjernog svijeta.
Želimo vas podsjetiti da je obitelj pozvana s Kristom dijeliti molitvu i žrtvu. Svakodnevna molitva i čitanje Božje riječi jača u obitelji ljubav, bez koje nema mira; mira u našim srcima, mira među ljudima, mira u cijelom svijetu. Pozivamo vas da kroz ovu Godinu vjere, svoju vjeru svjedočite i intenzivnijim uključivanjem u sakramentali život kao i u rad pastoralnih skupina koje djeluju u našoj Župi, a posebno vas pozivamo da se priključite našoj Obiteljskoj zajednici.
Nedjeljna Euharistija, čitanje Božje riječi, sveti sakramenti, djela ljubavi naša su hrana i zaštita ali i siguran put spasenja.
Ustrajmo na tome putu svjedočeći kršćanske vrijednosti da i mi možemo izreći riječi sv. Pavla: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao“ (2 Tim 4, 7).

Odani u vjeri!
Vaša Obiteljska zajednica Župe Svetih Filipa i Jakova – Vukovar

2,092 total views, 1 views today