Karitativna zajednica

none 097

none 003

none 084

none 091

Karitativna zajednica

Karitativna zajednica pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru započinje možemo reći s već započetim radom u okviru pomaganja u kući starim i bolesnim osobama. Radi se o usamljenim, starim, ali i kronično bolesnim osobama, koje su prije svega željne razgovora jer njihove obitelji, ako ih i imaju, zbog svojih obveza često nemaju vremena za njih. Osamljenost je doista jedan od najvećih problema, posebno starih i bolesnih ljudi. Svi oni unatoč tome rado borave u svome domu, dokle god im je to moguće. Stoga je jedan od najvažnijih ciljeva naše zajednice pomoć tim ljudima da što dulje ostanu u ambijentu u kojemu žele i vole biti.

Naša starija braća i sestre većinom su osobe stariji od sedamdeset i više godina a potrebna im je sveobuhvatna pomoć. Mnogi su pokretni, no ima i onih koji su polupokretni ili gotovo nepokretni. Kako u Vukovaru već postoji i dobrih duša – pojedinačnih osoba a i udruga koje već nešto slično čine kao što je udruga sv. Vinka ili pak Hrvatska žena s njima zajedno djelujemo na istome planu.

Što sve činiti?

• Prije svega uljepšati i olakšati život koliko god je to u mogućnosti.

• Potrebe su razne: čišćenje kućanstva, pranje i glačanje rublja, kuhanje, pranje prozora – vrata – podova, pomoć pri osobnoj higijeni, odlazak u kupovinu, ambulantu, na groblje, u šetnju, po liječničku pomoć…kako su im mirovine malene i materijalno im pomažemo kroz novac i namirnice.

• Koji puta je potrebno osvježiti, odnosno okrečiti ili obojiti sobe. Nekima treba popraviti kućanske aparate ili druge manje kućanske popravke.

• Adekvatne osobe mogu pružiti usluge mjerenja tlaka i šećera u krvi, kao i davanje medicinskih savjeta, ako je potrebno dovesti i liječnika u kuću.

• Prigodom rođendana potrebite razveseliti prigodnim buketićem cvijeća ili nekim drugim poklonom.

Prigodom blagdana, kad im samoća najteže pada, budemo uz njih. Za velike blagdane kao što su Božić i Uskrs podijelimo im prigodne darove i paketiće.

• Kontakt s Caritasom dekanata u Borovu naselju poradi pomoći (ako je potrebno) u naravi (hrani, odjeći, obući, pokrivačima, higijenskim potrepštinama, pelenama za odrasle, te pomoć u lijekovima i sanitetskom materijalu).

• Sve što god se čini, čini se u slobodno vrijeme, s ljubavlju i bez ikakve naplate.

 

Ako poznajete nekoga tko treba našu pomoć u svojoj kući
preporučite nas još danas s povjerenjem!

1,813 total views, 1 views today