Franjevački svjetovni red

Franjevački svjetovni red

Franjevački svjetovni red

Franjevački svjetovni red (OFS)

Pred nama je lik sv. Franje Asiškoga. Taj nadasve Bogu dragi čovjek osnovao je tri duhovne zajednice (reda) s kojima je obogatio i obnovio Kristovu Crkvu.

Treći, Franjevački svjetovni red Franjo je utemeljio za vjernike koji žive u svijetu u svojim obiteljima. – Htio im je na taj način pomoći da rastu i ustraju u svojoj vjeri; da u njoj nađu mir i duhovnu radost. – Franjevački svjetovni red je od Boga pozvan i poslan da to omogući vjernicima laicima.

Naše mjesno bratstvo u Vukovaru ima 30-tak članova. Bratstvo upravlja vijeće od 5 članova, koje je izabrano u skladu s trećoredskim konstitucijama. U to vijeće ulazi i, od Provincije imenovani duhovni asistent, a to je p. Gordan Propadalo, naš gvardijan.

Uključeni smo u rad naše župe na više načina, već prema sposobnostima i talentima pojedinog brata ili sestre. Tako neki sudjeluju kao pjevači u crkvenom zboru, drugi kao liturgijski čitaći, neki svakodnevno vode molitvu krunice prije mise, a petkom u korizmi križni put. Drugi pak pomažu u čišćenju i uređenju crkve. Trudimo se kreativno djelovati na dobro svih naših župljana.

Imamo redovitu mjesečnu skupštinu svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, a novaci se sastaju svakog tjedna, prolazeći propisanu duhovnu formaciju pod vodstvom p. Gordana.

Naše bratstvo pripada Osječkom područnom bratstvu sv. Antuna Padovanskoga, s kojim smo povezani kao bratstvom više razine, te također s njima surađujemo kako nam nalažu naše konstitucije.

Ako netko od vjernika laika želi stupiti u ovu duhovnu zajednicu, neka se prijavi u sakristiji ili župnom uredu.

1,975 total views, 1 views today