Franjevačka mladež

Franjevačka mladež – FRAMA

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. To su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog. Odatle i naziv „Franjevačka“, ali uz to i zato što Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji. Pojam „mladež“ obuhvaća mlade ljude u razdoblju od 15. (ili prvog razreda srednje škole) do 30. godine života, koji su odlučili  dublje zaviriti u svoj život, tražiti smisao svojega postojanja i usmjeriti svoj način života prema pravim vrijednostima, prepuštajući „kormilo“ Bogu uz pomoć franjevačke obitelji.

Sami počeci osnivanja ovakvog bratstva sežu 30-ak godina unatrag kada je u Italiji osnovana GIFRA (Gioventu Francescana). Kako se Bog uvijek pobrine za širenje onoga što je dobro, tako je i ta mala zajednica sve više rasla i širila se po svijetu, pa tako doprla i do Lijepe naše. Framaši su se počeli okupljati na Kaptolu u Zagrebu. Uz pomoć bogoslova, osnaženi i ohrabreni Božjom milošću, širili su radost, bratstvo i zajedništvo u sve ostale krajeve Hrvatske gdje su postojali franjevci. Dana 14. prosinca 1992. godine službeno je osnovana Frama u Hrvatskoj, a 2002.  je osnovano i naše mjesno bratstvo u Vukovaru koje se i danas redovito okuplja.

Svako mjesno bratstvo Frame nosi sa sobom svoju posebnost i karizmu, no ono što je svima zajedničko jest poziv Duha Svetoga da se živi kršćanskim životom u bratstvu, nasljedujući sv. Franju prema njegovom posebnom poslanju – „Idi i popravi moju Crkvu!“

Ono što Framu čini posebnom jesu obećanja koja Framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i Crkvom. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje.

Već je spomenuto da Frama u našoj župi postoji od 2002. godine, pa svakako možemo ustvrditi da je kroz nju prošlo puno mladih koji su u potrazi za sobom i svojom vjerom u njoj proveli dio života, i od nje, neki manje, a neki više primili.

Frama u ovoj župi se redovito sastaje petkom u 20 sati na susretima koji animiraju većinom sami framaši pod budnim okom mjesnog duhovnog asistenta fra Marija Zubaka. Brojne su akcije u kojima članovi bratstva sudjeluju i akcije koje organiziraju. Neke od njih su: humanitarni program u Došašću, pomoć oko organizacije Bonofesta, osim toga mjesno bratstvo ima i svoje kumče u Africi te mnoge druge…


Pogledajte najnovije obavijesti vezane uz Framu.


Facebook profil Frame Vukovar.


Youtube kanal Frame Vukovar.


 

Pogledajte filmić o Frami Vukovar:

2,297 total views, 2 views today