Otvorene stube fra Marka Kurolta – svećenika koji je spasio vukovarsko kulturno blago

 • Otvorene stube fra Marka Kurolta – svećenika koji je spasio vukovarsko kulturno blago|11. svibnja 2022.

  U Ulici Stjepana Radića u Vukovaru, dana 10. svibnja 2022., svečano su otvorene Stube fra Marka Kurolta, franjevca zaslužnog za spašavanje vukovarskoga kulturnog blaga u Domovinskom ratu, a povodom otvaranja premijerno je prikazan i film „fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“.

  Fra Marko je najznačajniji svećenički i franjevački doprinos dao Zemunu, gdje je s narodom živio evanđelje,a na poseban način u burnom vremenu Domovinskog rata kada je spašavao kulturno blago grada Vukovara.

  Fra Marko je 12. prosinca 1991. došao u posve uništeni vukovarski franjevački samostan kako bi iz razorenog i devastiranog Vukovara spasio vrijedno kulturno blago koje su braća franjevci, spremili u podrume i hodnike samostana, te u kriptu crkveželeći ga zaštititi od uništenja. Zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti i mudrosti sačuvane su gotovo sve knjige i ostalo kulturno samostansko blago, kao i umjetnička zbirka Antuna Bauera. Zbog ovoga herojskog podviga, samostanska knjižnica nosi naziv „Knjižnica franjevačkog samostan Fra Marko Kurolt“.

  Nakon što je  JNA kamionima odvezla blago u hangare veleprometa i dalje u srpske koncentracijske logore fra Marko je neustrašivo stao pred generale JNA i zamolio za pomoć pri spašavanju kulturnog blaga Vukovara, koje u sebi čuva svjedočanstvo o hrvatskom i katoličkom identitetu našega naroda u Vukovaru.

  Malo tko je znao za njegove podvige u spašavanju vukovarskog vrijednog kulturnog blaga. Bog se poslužio njegovim samozatajnim govorom i nastupom.  Ljudske i redovničke vrline dale su mu snagu da u svemu tome ostane i čovjek i redovnik i svećenik, koji zna biti prijatelj i steći prijatelje, ali i neprijatelja „razoružati“ i iz njega izvući ono najbolje, tako da više i nije neprijatelj.

  Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je redom Hrvatskog pletera 27. svibnja 1997. godine za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Osim ovoga odlikovanja, za zasluge vezane uz grad Vukovar fra Marko je dobio i medalju grada Vukovara.

  Preminuo je 30. ožujka 2011., a sahranjen 4. travnja 2022. na Rimokatoličkom groblju u Starom Vukovaru.

  Na prijedlog Instituta društvenih znanosti – područnog centra Vukovar, Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, Matice Hrvatske – ogranka Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, u ime mnogobrojnih vukovarskih vjernika, građana i građanki u Vukovaru, Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo je 16. ožujka 2021. godine odluku o nazivu ovih stuba koje sada nose ime fra Marka Kurolta. Međuvremenu Franjevački samostan u Vukovaru pobrinuo se da izradi dokumentarni film „Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj” koji prikazuje fra Marka kao spasitelja vukovarskog kulturnog blaga i kao evanđeoskog svećenika u Zemunu. Premijerni film prikazan je uoči samoga otvorenja stuba.

  U svečanom činu otvorenja, tj. rezanjem vrpce sudjelovali su u ime grada Vukovara gradonačelnik Ivana Penava, u ime obitelj nećak Dragan Kurolt i u ime braće franjevaca fra Tonio Vučemilović kao duhovni sin fra Marka Kurolta. Program su svojim nastupom uzveličali učenici vukovarske gimnazije te Župni zbor sv. Cecilije, a stube je blagoslovio fra Ivica Jagodić, župniku Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

  Prilaz franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova i Gimnaziji Vukovar doživio je potpunu vizualnu preobrazbu, a osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za predah i opuštanje uz Dunav.

  Investitor projekta je Grad Vukovar, ukupna vrijednost izvedenih radova je 4.652.094 kuna s PDV-om, a projekt je u iznosu od 2.150.000 kuna s PDV-om sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

  “Ovaj dan je za nas posebno lijep. Fra Marko je zaslužio ovu počast. U životu je bio skroman i vedar te je uvijek imao lijepu riječ za svakoga. Zaslužio je ovo što je dobio. Drago nam je što Vukovar čuva sjećanje na njega”, poručio je Dragan Kurolt, fra Markov nećak prerezavši vrpcu s vukovarskim gradonačelnikom.

  Stube su simbol života, simbol međusobne komunikacije, simbol povezivanja i one, možda na najbolji način mogu oslikavati život i djelo fra Marka Kurolta. Borio se da na životu ostanu vrijedna dobra duhovne i kulturne baštine, neustrašivo je komunicirao sa svima, povezivao je sve ljude koje je susretao s Bogom i međusobno, svima ulijevajući nadu radosti života.

  Od danas građani grada Vukovara mogu uživati u prekrasnim stubama i prilazu Franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova i gimnaziji Vukovar.

  Ove stube su sada trajni spomen na fra Marka, one su u ovome suvremenom vremenu Vukovarcima spomen i poticaj da svoj duh trebaju dignuti prema evanđeoskim idealima koje je u svome vremenu živio fra Marko Kurolt.

  638 total views, 5 views today