ODRŽAN KONCERT ANSAMBLA ZA RANU GLAZBU CANSO

 • ODRŽAN KONCERT ANSAMBLA ZA RANU GLAZBU CANSO|25. svibnja 2022.

  U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Franjevačkog samostana, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i grada Vukovara u Klaustru Franjevačkog samostana Vukovar održan je koncert Ansambla za ranu glazbu CANSO kojim su otvorene Svibanjske glazbene večeri. U cjelovečernjem programu renomirani Ansambl izveo je program pjesama posvećenih Djevici Mariji. Cantigas de Santa Maria

  To je jedna od najznačajnijih kolekcija monofonih pjesama zapadnoeuropske srednjovjekovne književnosti. Pjesme su napisane na galicijskom jeziku i zabilježene tijekom druge polovine XIII. stoljeća na dvoru Alfonsa X, El Sabia.

  Danas popularne kantige slove za jednu od najznačajnijih kolekcija monofonih pjesama zapadnoeuropske srednjovjekovne književnosti.

  Specifične su po ljepoti, koherentnosti, broju i tematici. Iako su autori ovih pjesama nepoznati, skladbe pokazuju da su to bili izuzetno obrazovani pojedinci koji su poznavali svjetovnu i religijsku muziku.

  Međunarodni ansambl za ranu glazbu Canso već prvom izvedbom pokazao je primjernu uvježbanost instrumentalista, čije je muziciranje vrlo poticajno uvelo u glazbena događanja ispunjena brojnim odličnim izvedbama na oduševljenje svih prisutnih.

   

  413 total views, 1 views today