Pastoralni centar sv. Bono i Dom sv. Franje

Pastoralni centar sv. Bone i Dom sv. Franje

Reljef sv. Bone postaljven na vanjskom zidu Pastoralnog centra

Reljef sv. Bone postaljven na vanjskom zidu Pastoralnog centra

Pastoralni centar sv. Bone

Reljef u bronci, postavljen na ambonu u velikoj dvorani

U prostranom je samostanskom dvorištu izgrađen Pastoralni centar sv. Bono 2002. godine. Gotovo sav, ne samo vjerski nego i kulturni i društveni, život Vukovara događao se u novoizgrađenom pastoralnom centru sv. Bone koji ima veliku dvoranu „sv. Bone“ s 250 sjedećih mjesta te 5 učionica zajedno sa zbornicom. U svrhu katehizacije koriste se dvorane: jedna po 16 mjesta, jedna po 34 i dvije po 24 mjesta.

Manje dvorane su opskrbljene kombiniranim školskim pločama (magnet/kreda) i jednom bijelom školskom pločom, školskim stolovima i stolicama. Ima 12 sanitarnih čvorova. Opremljen je tehničkim sredstvima. Hodnik je prostor za izložbe koje su učestale.

Na dvorani izvana postavljen je veliki reljef sv. Bone autora Mladena Mikulina, akademskog kipara iz Zagreba, a u velikoj dvorani pet je manjih reljefa s motivima dva franjevačka sveca i tri hrvatska blaženika: sv. Franjo Asiški, blažena Marija od Propetog Petković, blaženi Ivan Merz, blaženi Alojzije Stepinac, te sv. Antun Padovanski koje je izradio veliki vukovarski umjetnik Branko Brane Crljenjak.

 

Reljef sv. Franje  Reljef blažene Marije od Propetog  Reljef blaženog Ivana Merza  Reljef blaženog Alojzija Stepinca  Reljef sv. Antuna Padovanskog

Zid u središnjem holu Pastoralnog centra u znaku cijele Hrvatskee

Zid u središnjem holu Pastoralnog centra u znaku cijele Hrvatskee

fra Zlatko Špehar

fra Zlatko Špehar, gvardijan – 1999. – 2008. godine.

Na zidu u središnjem holu ugravirana je karta Hrvatske s darovanim kamenom temeljcem svih Hrvata. Ideja je to fra Zlatka Špehara, a ostvarena je u suradnji s prof. Zdravkom Dvojkovićem, Pavlom Vukasom i Ivo Crnjcem. Nakon uspostave Republike Hrvatske, htjelo se na jednom mjestu „kamenom ispisati“ povezanost hrvatskih krajeva s Vukovarom – Gradom Hrvatskih Mučenika. Kamenje je iz raznih dijelova Hrvatske: iz Pazina, dar „Kamen Pazin“ – Hrvati Istre i Hrvatskoga Primorja; iz Zagreba – kamen sa zagrebačke katedrale – Hrvatske metropole – središta svih Hrvata, Hrvati Hrvatskoga Zagorja i Međimurja; iz Cetingrada – Lika – kamen srušene crkve u Cetingradu 1991. – Hrvati Like, Korduna i Banovine; iz Slavonije ornamentika iz benediktinske opatije sv. Mihovila – Rudina kod Požege (XII. stoljeće) – Hrvati Slavonije, Podravine i Bajskog trokuta; iz Đakova – ornamentika stare katedrale iz 1355. – Hrvati s područja matične (nad)biskupije Đakovo s Baranjom; iz Bača – kamen iz Franjevačkog samostana – matičnog samostana Vukovara (XIV. stoljeće) – Hrvati Bačke, Srijema i Banata; iz Posušja – kamen „Dabit ili Dubit“ – dar iz Posušja – predstavlja povezanost franjevaca – „Bosne Srebrene“ i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini s Vukovarom; iz Brača – kamen u obliku otoka Brača – dar bračkih kamenoloma – predstavlja Hrvate Dalmacije s otocima i „Crvene Hrvatske“ – Boke Kotorske.

Baraka

Prvi pastoralni centar bila je obična baraka s klupama koja je služila kao učionica i crkva.

Velik dvorana PC sv. Bone

Moderna dvorana Pastoralnoga centra s 230 sjedećih mjesta.

Pastoralni centar izgrađen je na temeljima barake-kapele koja je u dvorištu samostana bila postavljena po povratku u Vukovar a u kojoj su redovito slavljena misna slavlja. U toj baraci održavao se i sav pastoral Vukovaraca koji su se tada vratili u Vukovar, kasnije je prenesena na Mitnicu. Upravo zbog djece i mladih, jer su baš djeca na koljenima klečala i pisala, nastala je potreba izgradnje pastoralnog centra koji je izgrađen zaslugom fra Zlatka Špehara, gvardijana (1999. – 2008.), darom raznih inozemnih i domaćih donatora. Novoizgrađeni pastoralni centar blagoslovljen je 4. kolovoza 2002. godine, ima ukupno 600 četvornih metara i u njemu se održavaju vjeronaučne pouke, seminari i predavanja, koncerti, razna predstavljanja, godišnje proslave, ekumenski susreti, psihosocijalna služba, rad s mladima, rad sa starima i nemoćnima, a organiziraju se informatički tečajevi, tečaj engleskog jezika i mnogi drugi sadržaji župe i grada. Nema tjedna da u pastoralnom centru nema nekih događanja.

Pastoralni centar s pogledom na dvoranu sv. Bono

Novi Pastoralni centar u sklopu Franjevačkoga samostan izgrađen 2002. godine.

Dom sv. Franje

Dom sv. Franje – kuća za duhovne vježbe i ostale duhovne sadržaje.

Dom sv. Franje

Pogled na Dom sv. Franje s glavne ceste

Dom sv. Franje je kuća usklopu Franjevačkog samostana i Pastoralnog centra sv. Bone u Vukovaru. Nalazi se na samome ulazu u dvorište Franjevačkog samostana u Ulici Šamac. Ima dva ulaza, jedan je iz Ulice Šamac, a drugi je iz dvorišta samostana s dunavske strane.

Dom je opremljen s 13 soba u kojima su po jedan, dva ili tri kreveta. Sveukupno ima 25 ležajeva. Sobe su uređene sa sanitarnim čvorom i tušem. Zajednički susreti odvijaju se u dvorani u koju može stati 50 osoba. Dom ima dva balkona s prekrasnim pogledom na Dunav.

 

Soba

Jedna od soba u Domu sv. Franje

dvorana

Dvorana za predavanja ili duhovne nagovore.

Sadržaji koji se događaju u Domu sv. Franje upotpunjuju se s Franjevačkim samostanom u kojem je novoobnovljena barokna blagovaonica za objede u koju može stati i do 70 osoba, zatim crkvom za liturgijske čine i molitve, te Pastoralnim centrom sv. Bone u kojem ima više učionica za radionice te velika dvorana od 230 sjedećih mjesta.

Dom je namijenjen prije svega za duhovne sadržaje kao što su duhovne vježbe, seminari, tečajevi, susreti i okupljanja odraslih, djece i mladih. A budući da u samostanu nema puno gostinjskih soba često posluži za goste koji dolaze u Vukovar, osobito kada je riječ o većim skupinama.

6,128 total views, 1 views today