Dar za Vukovar

Dar za Vukovar

Mato Batorović

Mato Batorović, pripremio izložbu “Dar za Vukovar” 13. studenoga 2010.

Darovani križ

Darovani križ

U drugoj polovici 1997. godine počeo je povratak u Vukovar i Hrvatsko Podunavlje. Franjevci su se među prvima vratili u Vukovar. Iako nisu mogli stanovati u svom samostanu, organizirali su pastoralno djelovanje u stanu na Olajnici. Samostan i crkva bili su napušteni, zapušteni i otvoreni. Mnogi pojedinci i skupine prošli su kroz njih i osvjedočili se o nečovječnosti „oslobodilaca“ koji su sve porazbijali, odnijeli, popalili, pa tako i relikvije – kosti mučenika sv. Bone, koji postade i mučenik XX. stoljeća. U crkvi su iskopali 22 dvije udubine u koje su spremali staviti eksploziv i raznijeti crkvu – simbol vjere i spomenik hrvatske kulture. I dobri Bog to ipak nije dopustio!

Prijateljstva koja su nastajala u teškim trenutcima progonstva, nisu prekinuta. Prijatelji su pomagali doseliti, urediti kuću ili stan, darovali dio namještaja, za zimu, donijeli peć, drva. Darovali su topli stisak ruke i dobre želje …

A onda su krenule kolone u Vukovar, Hrvatsko Podunavlje, koje su tim pohodima – hodočašćima, davali podršku povratnicima.

Mnogi nisu dolazili praznih ruku, donosili su osnovne potrepštine za život, ali nosili su i ono lijepo iz svoga kraja – sliku, knjigu, repliku spomenika, nosili su dar za uspomenu, dar za ohrabrenje, dar i zahvalu za podnesenu žrtvu: branjenja svojih ognjišta u Vukovaru, ali to je bila i obrana Hrvatske, dostojanstvenog držanja u progonstvu i odvažnog povratka u Vukovar. Sve se to slijevalo i još uvijek se slijeva u darove mnogih skupina i pojedinaca koji posjećuju GRAD HEROJ – GRAD VUKOVAR.

Tako je nastala Zbirka darova, koji su darovani Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova, odnosno franjevcima u Vukovaru, koja je nazvana DAR ZA VUKOVAR.

Darovi su stizali s raznih strana! Liturgijsko ruho, knjige i predmeti kao što je monstranca ili pokaznica grofova Eltz, oprema prostorija u samostanu: kuhinje, blagovaonice, soba, ureda …Darovane su mnoge knjige, cijele knjižnice: Vinko Nikolić, Josip Barbarić i dr. darovatelji – donatori pomogli su restaurirati inkunabule i stare vrijedne knjige iz samostanske knjižnice. Darovane su mnoge umjetnine i simboli županija, gradova, mjesta od Dubrovnika, preko cijele Jadranske obale do Istre, te od Međimurja, preko Zagreba do Srijema.

Navodimo samo neka umjetnička imena koja su zastupljena među darovima, a djela su darovali sami umjetnici ili drugi darodavci: Lojzika Ulman, Ivan Lacković Croata, Mate Tijardović, Zlatko Čular, djela vukovarskih umjetnika (Brane Crlenjak, Darko Tomić, Vladimir Zolf i dr.) ali i mnogi ručni radovi: gobleni, makramei, kukičani radovi kao svjedočanstva vjere i nade u povratak, te obnovu grada Vukovara.[1]

Dar Vukovaru Dar Vukovaru  Dar Vukovaru  Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru IMG_7729 Dar Vukovaru Dar Vukovaru Dar Vukovaru


[1] Prema zapisu Mate Batorovića povodom otvaranja izložbe „Dar za Vukovar“, 13. studenoga 2010.

 

3,441 total views, 1 views today