Pastoralno djelovanje franjevaca danas

Pastoralno djelovanje franjevaca danas

Gotovo u svim pastoralnim crkvenim dokumentima, koji su se pojavili u ovih proteklih trideset godina, o župi se govori kao osnovnoj strukturi, zajednici u kojoj se Crkva najlakše doživljava kao zajednica, gdje ona u pravom smislu zadobiva svoj mjesni karakter i gdje ona „dotiče“ obitelji i samu sebe. Župa je „krajnje mjesno očitovanje Crkve“ (Christifideles Laici, br. 26).

Možemo reći da se tijekom godina postkoncilske obnove u velikoj mjeri dogodila promjena u ekleziološkom mišljenju. Crkva sebe danas doživljava puno složenije nego kad se definirala kao savršeno društvo. Danas je svjesna da mora postati dinamična zajednica ljudi. I zato nema sumnje da danas sve više prevladava model aktivne jezgre. Polazi se od liturgijske zajednice kao aktivne jezgre. Pastoral postaje kategorijalan, usmjeren prema kategorijama vjernika u bazi: obitelji, mladima, djeci, starijima, bolesnicima itd. Organizacija jezgre je bujna. Tu su suradnici, vijeća, sekcije, radne skupine, vjerničke udruge i dr. Socijalna dimenzija pastorala je također tu jako naglašena. Pastoralni model aktivne jezgre je nešto što najviše odgovara i franjevcima.

Pastoralno je djelovanje franjevaca u Vukovaru danas prikazano kroz pastoral kategorija u kojemu su nazočni: djeca, mladi, obitelji, stariji i bolesni. Prije nego što prijeđemo na skupine ponajprije pogledajmo statističke podatke u zadnjih šest godina.

Osnovna statistika župe sv. Filipa i Jakova apostola između 2005. i 2012. godine

 

2005.

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.

Krštenja

65

59

77

84

86

86

81

70

Sprovodi

68

74

67

72

92

102

94

78

Vjenčanja

33

24

31

32

26

25

22

30

Prva pričest

66

77

57

75

73

67

60

84

Sveta krizma

59

80

60

43

76

 –

68

Pričest vjernika

61000

61230

62000

66500

67000

67000

58000

61000

Pohod bolesnicima

285

321

335

453

503

549

405

526

 

** Kategorijalne skupine i zajednice vjernika

 Liturgijske i pastoralne skupine

 U župi djeluju četiri crkvena pjevačka zbora.

Mješoviti zbor „sv. Cecilije“ redovito animira pjevanje na župskoj misi u 9,00 sati. Zbor djeluje u okviru samostana i župe već preko 50 godina. Redovito nastupa na smotri zborova na razini Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U nekoliko navrata kroz godinu njihovo pjevanje prenosi Hrvatska televizija.

Dječji zbor „Glasnici sv. Bone“ animira pjevanje na dječjoj misi u 11,00 sati, kao i na drugim crkvenim i gradskim slavljima. Povremeno nastupaju diljem Lijepe Naše i izvan nje. U 2010. godini izdali su prvi nosač zvuka – „Pjevaju ti anđeli“.

Vis „Damjan“ animira pjevanje na večernjoj misi ili misi za mlade, nastupaju na „Bonofestu“ i ostalim festivalima duhovne glazbe.

„Susreti“ povremeno nastupaju u župi i izvan župe.

  

Molitvena zajednica sastaje se redovito svakog tjedna ponedjeljkom. Biblijska se zajednica redovito okuplja jedanput tjedno – srijedom. U okviru župe djeluje i skupina bračnih parova (obiteljska zajednica) koja se okuplja jedanput mjesečno, ali organizira i prigodne programe. Pri župi djeluje i skupina odraslih čitača, koji redovito čitaju na misi u 9,00 sati. Svake srijede uoči svete mise zajednica predmolitelja časoslova predmoli službenu večernju molitvu Crkve.

  Susreti1

  Misijska zajednica

Dječje skupine

U župi djeluje, uz već spomenuti dječji zbor „Glasnici sv. Bone“, ministrantska skupina koja se okuplja subotom te ministriraju na svetim misama nedjeljom i blagdanima. Redovito sudjeluju na ministrantskom susretu vukovarskog dekanata. Povremeno odlaze na izlete. Zajedno s dječjim zborom „Glasnici sv. Bone“ ljetuju na moru. Dječje amatersko kazalište „Bonokaz“ počelo je svoj rad 2006. godine. Do sada je imalo već niz zapaženih kazališnih nastupa u Vukovaru, Osijeku, Đakovu, Čakovcu, Posušju (u Hercegovini), u Sv. Križu Začertje i  Zagrebu, u kojima su predstavljali svete uzore poput sv. Franje, sv. Antuna, bl. Alojzija Stepinca i dr. Dječja likovna radionica je ponedjeljkom. Djeca izrađuju motive iz nadolazećeg nedjeljnog evanđelja koje objavljuju na župskoj oglasnoj ploči na ogled svim vjernicima. Kreativna skupina radi u svojim radionicama povodom većih blagdana kao što su Božić i Uskrs, te misijska nedjelja. Izrađuju razne sakralne motive koji su na ponudi svim vjernicima nakon svetih misa, a sav primitak uvijek ide u karitativne ili misijske svrhe.

Plesna skupina okuplja se subotom, a svoje umjetničke plesne točke izvode povremeno tijekom godine, uglavnom na svečanostima koje priređuje župa. Skupina malih čitača i roditelja sastaje se subotom. Čitaju na nedjeljnoj svetoj misi u 11,00 sati.

  

   

Socijalne zajednice

U župi djeluje Misijska zajednica koja se tijekom godine angažira oko Misijske nedjelje i prikupljanja pomoći. U misijsku zajednicu uključuju se i druge udruge kao npr. „Hrvatska žena“. U Pastoralnom centru okuplja se jedanput u mjesecu i zajednica „Vjera i svjetlo“. Ova zajednica u Vukovaru se sastaje pod nazivom „Lađica“ i ona okuplja osobe s mentalnim hendikepom, njihove roditelje i prijatelje iz cijeloga Vukovara, iz svih triju vukovarskih župa. Udruga „sv. Bono – Vukovar“ i karitativna zajednica najviše djeluju oko obilaska starijih i nemoćnih, te siromašnih obitelji, najčešće oko velikih blagdana kao što su Božić i Uskrs. Udruga organizira Dan bolesnika u devetnici za blagdan Gospe Lurdske. Svakog prvog petka, te za Božić i Uskrs, i po potrebi svećenici obilaze bolesnike.

Zajednice vezane uz franjevačku karizmu

Franjevački svjetovni red (FSR) – mjesno bratstvo Vukovar sastaje se na redovitim mjesečnim skupštinama. Franjevačka mladež (FRAMA) okuplja se jedanput tjedno i ima niz aktivnosti vezanih uz mlade. Jedanput godišnje organiziraju duhovnu obnovu za mlade iz slavonske regije. Svake godine na 3. nedjelju došašća organiziraju humanitarnu adventsku predstavu. Sve skupljeno daruju siromašnim obiteljima. FRAMA se uključuje u sva župska zbivanja i slavlja, ponajviše oko festivala duhovne glazbe „Bonofest“, te su aktivni i kao animatori djece na izletima, ljetovanjima i drugim aktivnostima.

 

   

   


Razne skupine

Pri župi i samostanu djeluje i skupina župskih suradnika  koji su u svakom trenutku spremni pomoći za razne potrebe kao što je pravljenje jaslica, uređenje okoliša, pomoć u prijevozu, popravku raznih kućnih stvari – računala i sl. Zajednica „sv. Marte“ redovito vodi brigu oko uređenja naše crkve i samostanskih prostorija. Informatička skupina svake srijede održava tečaj za rad s računalima za početne i napredne polaznike. Skupina za učenje stranih jezika svakoga ponedjeljak održava tečaj engleskog jezika.

   

Hodočašća

Svake godine župa organizira hodočašća u bliža i udaljenija mjesta. Redovito se hodočasti Gospi od Hrasta (pješice s ostalim vukovarskim župama), zatim Gospi od Utočišta u Aljmaš, privatno u Ilaču i u druga svetišta; mladi redovito hodočaste u Međugorje i u Asiz, a roditelji prvopričesnika i krizmanika u Međugorje. Hodočašća u daleke zemlje bila su u Svetu Zemlju, u Fatimu, „Putovima sv. Pavla“ u Tursku i Grčku, hodočašća u Padovu, Asiz i Rim.Mladi redovito odlaze na Nadbiskupijske susrete, Nacionalne susrete mladih na razini HBK-a, kao i na Svjetske susrete mladih.

   

Katehetske skupine

Uz školski vjeronauk kojega djeca pohađaju, u našoj župi se održava i župski vjeronauk od 1. do 8. razreda osnovne škole. Za sakramente odraslih održavamo katekumenat. Svake godine imamo od 10 do 15 katekumena koji se pripremaju za sakramente kršćanske inicijacije. U našem Pastoralnom centru sv. Bone dva puta godišnje održavaju se tečajevi za brak.

  


Redovita crkvena slavlja

Povodom blagdana Gospe Lurdske slavi se Dan bolesnika.
Blagdan bl. Alojzija Stepinca slavimo 10. veljače u kapelici na Mitnici. Pobožnost Ranjenom Isusu tradicionalno iskazujemo na petu korizmenu nedjelju kada molimo Križni put od „Bećarskog križa“ pa sve do naše crkve. Vukovarski križni put na Putu spasa ili „Kukuruznom putu“ za cijeli grad Vukovar molimo tradicionalno u subotu uoči Cvjetnice. Veliki tjedan (velika ispovijed) i Uskrs uvijek svečano slavimo. Na uskrsni utorak djeca budu nagrađena uskrsnim izletom ili Emausom. To je nagrada djeci za dolazak na zornice. Na izletu se okupi 150 djece. Blagdan sv. Filipa i Jakova, 3. svibnja, slavimo svečanim euharistijskim slavljem i procesijom ulicama grada Vukovara do Križa svim žrtvama za slobodu Hrvatske.

U mjesecu svibnju i listopadu molimo svibanjske i listopadske pobožnosti svaki dan pola sata prije svete mise na kojima sudjeluju i predmole djeca.

Trodnevnice održavamo uoči blagdana Gospe Lurdske, sv. Filipa i Jakova, te uoči sv. Franje.

„Bonofest“ – festival duhovne glazbe redovito se održava u svibnju, kako za naš grad tako i za širu okolicu. Do sada je održano pet festivala sa 180 duhovnih pjesama. Svake godine festival iznjedri novih 40 pjesama. Na festivalu nastupaju i poznata imena s duhovne i svjetovne glazbene scene. Prigodom njegova održavanja objavljuju se CD i DVD. Festival prenose Hrvatska televizija, Hrvatski radio, Hrvatski katolički radio, kao i ostale lokalne televizije i radio postaje.

Prva pričest slavi se na treću ili četvrtu nedjelju u svibnju, a sakrament svete krizme, koja je sada prema novim sinodskim dokumentima Đakovačko-osječke nadbiskupije prebačena na srednjoškolsku dob, bit će krajem svibnja.

U našoj je crkvi kroz cijelu godinu svim vjernicima omogućeno klanjanje pred Presvetim svakog četvrtka, a u godišnje klanjanje koje je na prvu nedjelju u studenome uključuje se cijela župa, odnosno sve župne skupine ili zajednice sudjeluju prema određenom rasporedu.

Sv. Antun se slavi uz mnoštvo vjernika, a prije večernje svete mise Dječje amatersko kazalište „Bonokaz“ u župnoj crkvi izvede prigodnu predstavu.

Proslava sv. Bone – (24. lipnja) slavi se uz procesiju od Veslačkog doma pa sve do naše crkve gdje se moli svečana večernja molitva. Redovito ju predvodi vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Dan državnosti svečano se slavi 25. lipnja uz svetu misu i promociju časnika i dočasnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Blagdan sv. Roka slavi se u kapeli sv. Roka 16. kolovoza, a blagdan blaženog Alojizija Stepinca, mučenika, 10. veljače u kapelici na Mitnici kojoj je zaštitnik.

Misijska nedjelja priprema se barem mjesec dana prije samoga blagdana. Organizira se niz aktivnosti kako bi se što više skupilo za misije. Skuplja se stari papir, skupljaju se prazne plastične boce, stare knjige, izrađuju se razni predmeti i nakit za prodaju, dijele se kutije i omotnice za sakupljanje novca što se donosi u crkvu pred oltar na sam dan misijske nedjelje.

Nedjelja zahvalnica je već tradicionalno u nedjelju nakon misijske nedjelje. Slavi se svečano u domaćem narodnom ruhu i duhu. Djeca, mladi i stariji, te tamburaši iz HKG društva „Dunav“ obučeni su u narodnu nošnju, a tamburaši sviraju duhovne pjesme na tamburama.

    

Blagdan Svih svetih slavi se u crkvi i na svim vukovarskim grobljima uz blagoslov grobova.

 Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 1991., obilježava se Kolonom sjećanja od Opće bolnice Vukovar pa do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje se slavi sveta misa uz mnoštvo branitelja i hodočasnika iz cijele Hrvatske. Svetu misu redovito predvodi jedan od hrvatskih biskupa. Na taj dan u Vukovar hodočasti i do 30 tisuća hodočasnika.

Vukovarski vjernički puk svečano slavi Božić.U vremenu Došašća, uz Adventske svečanosti koje zajednički kroz četiri adventske nedjelje organiziraju Franjevački samostan, Gradski muzej Vukovar i Javna ustanova u kulturi „Hrvatski dom“, posebno su vrijedne zornice koje su vrlo posjećene, osobito djecom. Vukovarske adventske svečanosti održavaju se u četiri tjedna Adventa u kojima se na temeljima tradicijske kulture održava niz glazbeno-scenskih događanja uz paljenje svaki put po jedne adventske svijeće. U svečanosti prve nedjelje Vukovarci pronose svjetlo ulicama grada od crkve sv. Filipa i Jakova do Gradskog muzeja i dvorca Eltz gdje se unosi svjetlo i pali prva adventska svijeća. Tradicionalni božićni koncert „Tiha noć u Vukovaru“ uoči samog Boćića. Snima ga Hrvatska televizija, a prikazuje tijekom Badnje večeri uoči polnoćke. Svetu misu na 4. nedjelju Došašća Hrvatska televizija već redovito prenosi iz naše župne crkve. Blagoslov djece i božićno darivanje je na blagdan sv. Stjepana na misi u 11,00 sati. Blagoslov obitelji traje od blagdana sv. Ivana do stare godine.

Suradnja s drugim ustanovama

Hrvatska žena

Društvo “Hrvatska žena”

Uz župu sv. Filipa i Jakova apostola vezana su i sva zbivanja koja se događaju u našem samostanu, Pastoralnom centru i Domu sv. Franje. Pastoralni centar mjesto je u kojem se održavaju razni seminari, simpoziji, koncerti, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, likovne kolonije, izložbe slika i mnogi drugi različiti programi i sadržaji bilo crkveni ili svjetovni, bilo duhovni ili kulturni.

Sastavni dio duhovnoga i pastoralnog života koji se odvija u gradu, samostanu i župi jest prisutnost i djelovanje Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova koje su u dvije zajednice. Jedna je u Ulici 204. vukovarske brigade u kojoj su medicinske sestre i rade u Općoj bolnici Vukovar, a druga je u našemu samostanu. Sestre nam pomažu u pričešćivanju, katehizaciji, sviraju orgulje i vode crkveno pjevanje, vode sakristiju, spremaju crkvu – uređuju i ukrašavaju oltare, te prostorije Pastoralnog centa, održavaju kapelicu sv. Roka, te i brojne druge službe i poslove.

Župa i samostan surađuju sa svim udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata. Svaka udruga ima svoju obljetnicu kada, nakon molitve na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, slave svetu misu u našoj crkvi. Uz to, naša župa je hodočasničko mjesto. Samostan i crkvu godišnje posjeti više desetaka tisuća hodočasnika. Hodočasnike primamo u crkvi gdje vide njezine izranjavane dijelove, govori im se i o duhovnim ranama nanesenim u Domovinskom ratu, te u Pastoralnom centru sv. Bone puštamo 10-minutni dokumentarni film o stradanju Vukovara pod nazivom „Vukovar – jučer i danas“.

Našoj je župi povjerena Duhovna misao na Hrvatskom radiju Vukovar koja se emitira svakoga jutra u 6 sati i 15 minuta u sklopu koje se uvijek pusti jedna pjesma s našega festivala duhovne glazbe „Bonofest“.
Uz župu vezana su i brojna zbivanja na razini Grada, Županije pa i cijele Domovine. Suradnja je na svim razinama jako dobra. Raduje nas vrlo uspješna suradnja s brojnim županijskim, gradskim i drugim strukturama, osobito s HKG društvom „Dunav“, Gradskim muzejom Vukovar, Gradskom knjižnicom, Ogrankom Matice hrvatske Vukovar, „Hrvatskim domom“, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskim filatelističkim društvom, kao i mnogim drugim ustanovama, institucijama i pojedincima.
Sve naprijed navedeno, kao i ono što je u ovome tekstu ostalo „skriveno“, prati se u našim župskim i samostanskim Oglasima koje svaki vjernik može ponijeti kući, na panou u hodniku samostana ili putem web stranice (www.filipjakov-vu.com) koja prati sva zbivanja u župi, Pastoralnom centru sv. Bone i samostanu.

Kako vjerujemo u Božju Providnost, ostaje nam i dalje oslanjati se na nju i vjernički uz pomoć Božju ići naprijed. Sakramentalni život je ono što nas hrabri. Bog je bio naša snaga i prije dvadeset godina kada se spustio besmisao na ovaj Grad, pa nema razloga da ne prepustimo upravo njemu putove kojima će nas voditi sutra.

2,979 total views, 2 views today