Bonofest 2014.

bonofest14

Održan IX. Bonofest (2014.)

Deveti po redu festival duhovne glazbe Bonofest održan je od 9. do 11. svibnja u Franjevačkom samostanu u Vukovaru pod geslom “Hodaj hrabrije”. U završnom dijelu festivala predstavljeno je 15 novih duhovnih skladbi, a izvođači su bili: Adrijana Baković, Alan Hržica, Zvonimir Kalić, Dajana Blažević, Apostoli mira, Zbor Izvor, VIS Damjan, Mia Kordić, Sliryc 33, Željka Marinović, Petra Antolić, Martin Šaban, Goran Bošković, Djordjija Palić, Emanuel, Ivana i Marija Husar. Izvođače je uživo pratio Bonofest bend, vokalna pratnja bili su članovi VIS-a Emanuel, a kroz program je vodio Branko Uvodić. U spomen na sada već pokojnog Vinka Cocu, koji je u više navrata bio aktivni sudionik tog festivala, njegovu pjesmu “Vjeruj” otpjevali su Max Hozic, Aleksandar Homoki, Branko Brljević i Željko Nikolin. I ove godine festival je održan pod umjetničkim vodstvom sestara Marije i Ivane Husar. Samostanska i župna crkva Sv. Filipa i Jakova bila je dupkom puna. Cjelokupan program pratili se i kamere HTV-a, a snimka će biti prikazana na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 19. lipnja, u 12 sati.

Obraćajući se novinarima, predsjednik Organizacijskog odbora fra Ivica Jagodić rekao je kako je festival započeo radom u radionicama u kojima su mladi pjevači mogli učiti kako se pišu tekstovi, glazba i aranžman, te o samoj izvedbi pjesme, i da festival i ove godine ima dva dijela. Prvi je održan u Pastoralnom centru sv. Bono. Na njemu su nastupili: Denis i Dino Božinović, Goran Mladin, Marija Cerovac, VIS Zvijezda mora, Neum, VIS David, Knin, Zbor Belafuža, Zadar, Dominiks, Žepče i Cenacolo band, Vrbovec.
Uime organizatora svim sudionicima festivala duhovne glazbe zahvalio je fra Ivica Jagodić, istaknuvši: “Vjera u Krista nije samo jedan korak već doživotan hod s njime. Lijepo je biti Isusov učenik kad znaš da te Isus voli. Stoga hodaj hrabrije, jer ti si čovjek dostojan mjesta kraj njega!” Uime provincijalnog ministra fra Ilije Vrdoljaka zahvalio je član provincijske uprave fra Drago Bedeničić.
Ovogodišnji festivalski program završio je svečanim euharistijskim slavljem koje je 11. svibnja predvodio vlč. Saša Ilijić, izvršni direktor Uskrsfesta, a u pjevanju su sudjelovali brojni sudionici fetistivala.
Organizatori ovogodišnjeg Bonofesta bili su Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, Grad Zagreb, koji je osobno predstavljao Milan Bandić sa svojim suradnicima, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

U programu su sudjelovali Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, organizator festivala fra Ivica Jagodić i direktorica nakladničke kuće Laudato Ksenija Abramović, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Stjepan Lach i Djordjija Palić, Zvonimir Kalić i grupa Emanuel uz klavirsku pratnju Saše Miočića.

Okupljene je u ime organizatora festivala pozdravio fra Ivica Jagodić koji je istaknuo kako je festivalska večer Bonofesta 2014. izvedena uživo uz Bonofest band pod vodstvom Gorana Kovačića i Saše Miočića.

„Posebno bih istaknuo sudjelovanje 200-tinjak mladih na glazbenim radionicama u subotu 9. svibnja na kojima su mladi učili o pisanju tekstovima, glazbi te umjetničkoj izvedbi. Ovaj festival započeo je pod geslom „Hodaj hrabrije“, a završio pod geslom „Zagrljeni nebom“. Imam osjećaj da se mladi danas boje hodati s Isusom, ali ne treba se bojati istine, čistoće i ljubavi. Upravo preko festivala duhovne glazbe ‘Bonofet’ želimo privući mlade da prigrle Isusa“, poručio je fra Ivica Jagodić.

Nakladnička kuća „Laudato“ je prije četiri godine osmislila vizualni identitet Bonofesta te je postala nakladnik albuma Bonofest. Direktorica Ksenija Abramović zahvalila je svim izvođačima koji su sa svima nama podijelili svoje nadahnute duhovne skladbe.

„Na albumu koji smo predstavili mnogi glazbenici su rekli svoje ‘DA’ Bogu. Svoje misli i riječi, svoju vjeru i ljubav, svoju nadu dijele s nama. A sada njihove pjesme mogu biti stalno s nama, da nas podsjećaju s kim hodimo i zašto, i da u tome uvijek možemo biti zagrljeni nebom kako nam kaže i sam naslov albuma“, ustvrdila je direktorica Abramović.

Umjetnička direktorica festivala Bonofest Marija Husar Rimac izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalom te zahvalila na divnoj ekipi koja se okuplja oko ovog festivala.
„Drago mi je da je Bonofest zaživio u ljubavi prema duhovnoj glazbi te okupio brojne mlade koji danas odlaze u Vukovar. Taj pozitivan odjek Bonofesta privlači mlade te se širi iskustvo radosti prilikom organiziranja samog festivala“, istaknula je Marija Husar Rimac.

Njezina asistentica Ivana Husar Mlinac nadodala je kako je cilj festivala donijeti tri dana veselja u Vukovar kako bi svi uživali u glazbi.

„Prvi nam je cilj pronositi duhovnu glazbu, a drugi cilj je biti s Vukovarcima i biti glasnikom nade i ljubavi“, poručila je Ivana Husar Mlinac.

Na albumu Bonofest 2014. nalazi se 15 novih duhovnih skladbi:
1. ŽELIM SE VRATITI – Adrijana Baković (4:19)
2. VOJNIK LJUBAVI – Alan Hržica (3:59)
3. ŽIVI BOG – Goran Bošković (3:31)
4. ŽIVOTOM SLAVIM TE – Dajana Blažević (3:30)
5. BOŽJA MOĆ – Zvonimir Kalić (3:42)
6. HODAJ HRABRIJE – VIS Damjan (4:13)
7. U SVEMU TE VIDIM – Mia Kordić (3:54)
8. ZAGRLJENI NEBOM – Apostoli mira (3:46)
9. KORAK – Stjepan Lach i Djordjija Palić (4:10)
10. BOŽJA LJUBAV – Željka Marinović (4:30)
11. BOGU SVE – Sliryc 33 (3:43)
12. NE MOGU ŠUTJETI – Emanuel (3:42)
13. TVOJA LUKA – Petra Antolić, Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac (4:07)
14. TI SI MOJE UTOČIŠTE – Martin Šaban (4:00)
15. KAD ČUJEM GLAS – Zbor Izvor (5:32)

1,664 total views, 1 views today