Bonofest 2006.

Bijeli križevi s cvijećemZAPOČELE PRIPREME ZA FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE

U svibnju 2006. u Vukovaru ‘Bonofest’Plakat bonofest 2006

Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru, ističe fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih koji djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 20. svibnja 2006. godine prvi put će se u gradu na Dunavu održati festival duhovne glazbe pod nazivom «Bonofest», posvećen zaštitniku ovoga grada.

Ovih je dana i službeno raspisan javni natječaj za sve glazbenike koji se bave duhovnom glazbom da se prijave na festival za koji je već sada iskazano veliko zanimanje. Kako ističe predsjednik Festivalskog odbora Bonofesta fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, Bonofest je festival duhovne glazbe koji se želi prije svega dati mladima grada Vukovara.

Želimo omogućiti mladima da Božja riječ kroz pjesmu uđe u srca mnogih mladih našega grada. Duhovnih festivala u ovim našim istočnim krajevima nema i zato nam je tim više drago što upravo Vukovar može biti mjesto gdje će se rađati nova duhovna pjesma i to ne samo za ovaj kraj nego i za cijelu Domovinu. Vukovar je grad srca i duše, jučer sačuvan, a danas i sutra treba biti oživljen ljepotom i snagom Duha Božjega. I budući da je jučer toliko toga razoreno u našem Vukovaru i u nepovrat izgubljeno, danas želimo mijesiti novi kvasac koji već sutra nešto novo stvara, ističe Jagodić. Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru.

Golub mira spreman za polijetanje - jedan od modela za prvu statuu Bonofesta

Golub mira spreman za polijetanje – jedan od modela za prvu statuu Bonofesta

– Zaista nam je potrebna jaka vjera jer mladima danas nije lako živjeti, s jedne strane trpe od nezaposlenosti, a s druge strane mladi su često bez orijentacije, bez valjanih odgovora na temeljna životna pitanja o životu i smrti, o sadašnjosti i budućnosti. Mnoge ponude suvremenog društva odvode u prazninu, mnogi mladi zapadaju u živi pijesak alkohola, droge, razuzdane seksualnosti ili pak postaju žrtve raznih kriminala. Da bismo mimoišli sve ove tragične putove želimo oduševiti mlade da se okupljaju u drugačijem društvu, duhovnom i zdravom, u kojem će se osjećati istinski sretni i naći odgovore na svoja mladenačka pitanja. Neka tome pripomogne i svaka pjesma koja se rađa i čovjekova čuđenja i divljenja pred Vukovarom nepokorenim gradom. Nadamo se da će ovaj festival duhovne glazbe BONOFEST svima nama dati više optimizma i vedrine za bolje sutra, zaključio je župnik Jagodić.

Ideja o Bonofestu nastala je iz velikoga hodočašća tristotinjak mladih grada Vukovara u Međugorje koje je održano pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Vukovara. Hodočašće je na mlade u Vukovaru ostavilo veliki pečat te se na tom duhovnom putovanju rodila ideja o festivalu duhovne glazbe Bonofest.

Bonofest, je zamišljen da ne bude natjecateljskog karaktera. Inicijator i organizator Bonofesta je Povjerenstvo za pastoral mladih koje djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a fra Ivica Jagodić predsjednik je organizacijskog odbora.

Na festivalu nastupit će izvođači koje bi odabrao stručni ocjenjivački sud nakon prijave na natječaj ili s pozivnicom Provjernstva.

Želja je organizatora da se putem Bonofesta Božja riječ kroz pjesmu unese u srca mladih, ali i svih Vukovaraca te da ih potakne na stvaranje i ljubav prema životu.

Statua Bonofesta 2006

Statua Bonofesta 2006

Cd Bonofest 2006

Prvi CD Bonofest 2006

ODRŽAN PRVI FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE BONOFEST – Bonofest 2006.

U subotu 20 svibnja u Vukovaru u crkvi sv. Filipa i Jakova održan ” Bonofest” prvi festival duhovne glazbe u đakovačko srijemskoj biskupiji. Festival se održao pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, u ime koje je sudionike i gledatelje pozdravio saborski zastupnik Petar Mlinarić. Festival nije bio natjecateljskog karaktera a nastupilo je 18 izvođača iz raznih krajeva lijepe naše i to: Frama Belišće, VIS Pax, VIS «Toma Akvinski» i Pamela Štefec, “Iskre”, TS KUD-a “Dunav” i Edita Horvat, Mia Kordić, Maja Devald i TS “Kristali”, Tomislav Šustić, dječji zbor “Vukovarski golubići”, Zoran Hornjak, VIS “Likosi”, Ivo Šeparović i Bljesak, Crveni makovi, Željka Marinović, Damask, Mirta Mandić, Kefa i Čedo Antolić. Kao posebni gosti festivala nastupili su: Papa band, Novo svitanje, Marija Husar i Tereza Kesovija.

Festival duhovne glazbe zapravo je glazbeno-duhovni susret mladih neophodan je ovome našem  razrušenom kraju. Veliku pomoć svojim bogatim radijskim iskustvom pridonio novinar i voditelj Zoran Goram, a u tehničkoj realizaciji Darko Puharić. Raspisan je natječaj na koji je pristiglo 40 pjesma od kojih je odabrano 20. Napravljena je i himna festivala skladba Sv. Bono Vukovarski na stihove Ljiljane Pavešković-Burazer uglazbio Darko Kalogjera a izvodi Zoran Goman. Kasnije je snimljena i tamburaška verzija koju uz Zorana izvodi tamburaški sastav Slavonija bend.

Marija Husar

Marija Husar -umjetnička ravanteljica

Marija Husar na prvom otvaranju Bonofesta ističe: „Moj dolazak u Vukovar,  a vjerujem i većine izvođača bio je popraćen velikim emocijama. Izmiješani osjećaji bili su kombinacija radosti, počašćenosti, tuge, želje ali i obveze prema znanim i neznanim ljudima koji su u Vukovaru, na braniku domovine bdjeli za sve nas.  Dolazak na Ovčaru, molitva za nevino stradale ali i one koji su to počinili. Trenutci su to koji ostaju u sjećanju. Molitva ‘ne ponovilo se nikada, nikome’ zauvijek ostaje na usnama. Sveto je to tlo, zaliveno krvlju mnogih mučenika. I evo sad i ja, a i većina nas koji smo zbog festivala došli u Vukovar sretni smo jer barem mali dio sebe možemo dati tim ljudima. Inače cijeli grad je živio za svoj festival. Sve je u znaku festivala, mnoštvo plakata velikih malih, baš kao i izvođača.“

Naime među izvođačima je bilo djece, mladih i izvođača u najboljim godina od amatera i entuzijasta do najpoznatijih imena hrvatske duhovne i zabavne scene. Iz Vukovara i okolice ali i onih kojima je Vukovar u srcu.

Glazbeni dio festivala započeo je u 20 sati u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Izvođače i sudionike su pozdravili gradonačelnik Tomislav Šota, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak te biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić koji je tom prilikom izjavio: „Imamo potrebu za ovakvim jednim festivalom u našoj biskupiji, jer budućnost jednog naroda se ne gradi na tuzi i žalosti. Stoga neka ovaj festival pripomogne da u radosti izgradimo i našu Crkvu i nacionalnu budućnost“. Festival je započeo himnom, skladbom Sv. Bono Vukovarski koji je izveo Zoran Goman. U službenom dijelu festivala nastupili su:
Frama Belišće – Vratimo radost Hrvatskoj
PAX – Smiri se srce moje
VIS “Toma Akvinski” & Pamela Štefec – Slavit ću te Kriste Kralju moj
VIS “Iskre” – Tražim te Marijo
TS KUD-a “Dunav” & Edita Horvat – Zvona sv. Bone
Mia Kordić – Rodila me mati
Maja Devald & TS «Kristali» – Oj, Marijo kraljice Hrvata
Tomislav Šustić – Moja si vjera moj si put
Dječji zbor “Vukovarski golubići” – U sjeni andela
Zoran Hornjak – Ja Ti vjerujem
Blanka Došen-Togonal – Dar za Vukovar
VIS “Likosi” – Cestom istine
Ivo Šeparovic & Bljesak – Ponizno prid Tebe
Crveni makovi – Vjeruj i hodaj putem Božjim
Željka Marinović – Molitva za sve ljude
Damask – Sa sv. Pavlom
Skrivena galama – Pogled Tvoj
Mirta Mandić – Zapali svjetlo
Kefa – Snagom ljubavi
Čedo Antolić – Slavonija
Kao posebni gosti  Bonofesta nastupili su:
Papaband – Gledam te, bijeli Oce
Novo svitanje – Kamenje će vikati
Marija Husar – Moj je put na Tvome sada putu
Tereza Kesovija – Oče naš

Svim sudionicima festivala dodijeljene su prigodne nagrade i statua “Bonofesta” koju je izradio Vukovarac Ilija Mandarić. Riječ je o vitražu izrađenom od stakla u čijoj se sredini nalazi vukovarska golubica, a u podnožju je navedena godina i naziv Bonofesta.

Iza festivala ostaje dvostruki CD na kome se nalaze studijske snimke pjesama izvedenih u službenom i revijalnom dijelu. Ta dva sata glazbe ostat će spomen jednog trenutka kada su ljudi Vukovara i cijele domovine bili ponovno jedno.

2,059 total views, 1 views today