VUKOVARCI U SVETOJ ZEMLJI

 • VUKOVARCI U SVETOJ ZEMLJI|12. studenoga 2019.

  Radost i neopisivo duhovno iskustvo doživjelo je pedesetak Vukovaraca na hodočašću Svetom Zemljom od 22. do 29. listopada 2019. pod duhovnim vodstvom vukovarskog gvardijana fra Ivice Jagodića te fra Matije Marijića. Upoznavanje svetih mjesta te povezivanje s biblijskim osobama i događajima omogućio im je stručni vodič i izvrstan poznavatelj Svete Zemlje fra Tomislav Glavnik.
  Obilazak Svete Zemlje započeo je na njenom sjevernom dijelu u Galileji, uz obalu Genezaretskog jezera. Na brdu Tabor, mjestu Gospodinova preobraženja, poseban ponos Vukovarci su osjetili kada su saznali da su stropne grede bazilike izrađene od slavonskoga hrasta dar vukovarskih grofova Eltz. 12 bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete u Kani Galilejskoj, mjestu prvog Isusovog čuda.
  U nastavku, putujući pustinjskim krajem prema Jeruzalemu, hodočasnici se zaustavljaju na mjestu Isusova krštenja na rijeci Jordan, u gradu Jerihonu te Kumranu, nakon čega je slijedilo neizostavno kupanje u Mrtvom moru.
  Boravak u Jeruzalemu koji je unutar svojih starih zidina podijeljen i odiše raznolikom pripadnošću svojih stanovnika poseban je doživljaj. U toj raznolikosti velika je uloga franjevaca, kako je izrekao fra Tomislav, koje se s pravom može nazvati čuvarima Svete Zemlje i kršćanskih vrijednosti.
  Betlehemske pastirske poljane, Ein Karem, kuća Lazara, Marije i Marte, Dvorana posljednje večere, Maslinska gora, križni put ulicom Via Dolorosa, crkva Isusova groba, uz biblijske tekstove oživljavaju povijest spasenja svijeta i našega otkupljenja. Doživljena milost biti na mjestima gdje se to dogodilo potiče na zahvaljivanje, kajanje, žarku molitvu i obraćenje.

   

  732 total views, 2 views today