Postavljanje kipa sv. Antuna

 • Postavljanje kipa sv. Antuna|9. lipnja 2017.

  Postavljanje kipa sv. Antuna

  Danas 9. lipnja 2017. u prijepodnevnim satima postavili smo novi kip svetoga Antuna u naš klaustar. Obnova klaustra je također pri kraju, ostali su još samo završni radovi. Stoga je nama franjevcima u Vukovaru velika je radost pozvati vas na otvorenje obnovljenog franjevačkog klaustra u kojem središnje mjesto zauzima novo postavljeni brončani kip sv. Antuna Padovanskog.  Otvorenje će biti u nedjelju 11. lipnja 2017. Uoči samoga otvorenja i blagoslova u 18,30 sati slavit ćemo sv. misu nakon koje slijedi procesija do samoga kipa kojega ćemo najprije blagosloviti, a potom izreći i svoje molitve. Svetu misu i blagoslov kipa imat će fra Nedjeljko Šabić, župnik iz Tučepi i veliki prijatelj i dobročinitelj vukovarske djece.

  Kako sveukupnu obnovu samostana i crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru privodimo kraju, tako je došao na red i klaustar unutar samostana koji je do sada bio u nepristupačnom stanju zbog držanja paunova i mnoštva golubova.

  Glavni i osnovni razlog jest u pristupačnosti. Ovime želimo otvoriti prostor klaustra kako za naše domaće vjernike i građane grada Vukovara, a isto tako i za mnogobrojne hodočasnike i posjetitelje našega samostana koji će moći u klaustru biti primljeni bilo zbog domovinskog ili vukovarskog hodočašća ili zbog pobožnosti sv. Antuna.

  Prostor je zamišljen za višenamjensku svrhu u kojemu će se moći održavati koncerti, predavanja, filmovi, razne radionice i razna okupljanja. Nadalje prostor izvan spomenutih sadržaja predviđen je kao mjesto mira, sabranosti i molitve. U središtu klaustra postavljen je kip sv. Antuna pored kojega će se sada moći staviti i zapaliti svijeća. Kip sv. Antuna visok je gotovo dva metra (195 cm), okružen sa zelenom površinom trave i dvije magnolije. Uz rub klaustarskih zidova i sam put do kipa sv. Antuna popločen je kamenom i kamenim oblutkom. Arhitektura klaustra osvjetljena je novom rasvjetom, kao i sam kip novim reflektorom. Kip sv. Antuna autorsko je djelo akademskog kipara Igora Maštruka iz Zadra, a izrađen je u Ljevaonici umjetnina ALU u Zagrebu.

  Prigodom uređenje našega klaustra veliku pomoć pružila nam je vukovarska tvrtka „Komunalac d.o.o.“ koja je već dobro poznata po hortikulturnom održavanju i uređenju javnih površina. U ovoj obnovi pridružili su i drugi dobročinitelji kao i mnogobrojni vjernici.

  3,377 total views, 1 views today