Održan Bonofest 2015.

 • Održan Bonofest 2015.|10. svibnja 2015.

  Plakat Bonofest 2015-tisak copyODRŽAN DESETI JUBILARNI BONOFEST 2015.

  U subotu 09. svibnja 2015. godine u Vukovaru održan je deseti jubilarni festival duhovne glazbe Bonofest pod geslom „Bogu na slavu“.  U prepunoj vukovarskoj crkvi na jubilarnome festivalu Bonofest 2015. predstavljene se nove duhovne skladbe i nova festivalska himna.

  Izvedeno je 30 novih duhovnih skladbi. Nove predstavljene pjesme proizišle su iz Natječaja i Bonofestove radionice. Nova festivalska himna djelo je Alana Hržice i Ivane Husar Mlinac u potpisu glazbe, Josipe Dević u riječi, a u obradi Saše Miočića.

  Deseti jubilarni festival duhovne glazbe Bonofest 2015. održan je pod visokim  pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović koja je svoje pokroviteljstvo izrazila ovim riječima: Pozdravljajući istinske vrijednosti manifestacije koja pridonosi očuvanju crkvene glazbene tradicije… Posebno pozdravljam sudionike manifestacije koji svojim glazbenim umijećem pridonose jačanju novoga hrvatskoga zajedništva.

  Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske festival su podržali Grad Zagreb i Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, te Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

  Pod vodstvom Ivane i Marije Husar festival je započeo s organiziranim radionicama u kojima su mladi mogli stjecati više znanja i vještine o pisanju teksta, glazbe i aranžmana, te o samoj interpretaciji pjesama.

  Središnji dio festivala održan je u dva dijela. Prvi dio festivala održan je u dvorani Pastoralnog centra sv. Bone u kojem su mladi predstavili 11 novih pjesama, a nastupili su sljedeći: Sonja Agata Bišćan, Ivana Sataj i Vis Sv. Antuna iz Bjelovara, Vis David iz Knina, Andreja Opačak, Elma Burnić, Benedikt iz Osijeka, Igor Begić i mladi iz župe sv. Terezije Avilske iz Požega, Vis Sv. Rok iz Virovitice, Donato Predovan, Zoran Horanjak i Vis Damjan iz Vukovara.

  Glavna festivalska večer pružila je 18 novih pjesama prožete vjerom. Nove autorske pjesme izveli su sljedeći: fra Marin Karačić, Stjepan Lach, Adrijana Baković, Alan Hržica i Sementa Rajhart, Zvonimir Kalić, Zbor Izvor, Mario Brkić, Vis Mihovil, Trinity, Mia Kordić, Đuro Ravenščak, Željka Marinović, Petra Antolić, Goran Bošković, Posvećene osobe „Mir i dobro“, DominikS, Emanuel, Ivana i Marija Husar.

  Možda će jednoga dana netko pisati o Bonofestu. Njemu ćemo prepustiti da napiše koliko je pjesama došlo na natječaj i koliko je pjesama otpjevano, koje su temu opjevane, koliko je skupina i pojedinaca nastupilo, iz kojih su krajeva došli. Danas želimo reči samo jedno, a to je da se 10 godina pjevalo Bogu na slavu, riječi su predsjednik organizacijskog odbora fra Ivice Jagodića.

  U drugom danu Bonofesta, 10. svibnja, u prepunoj vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova, sudionici Bonofesta slavili su svečano euharistijsko slavlje na kojem su animirali pjevanje i na kraju mise otpjevali novu Bonofestovu himnu. Istoga dana, na središnjem vukovarskom trgu, u 20,30 sati, održan je Bonofestov koncert na kojem su otpjevane uspješnice Bonofesta, a na veliko iznenađenje okupio se veliki broj posjetitelja. Ovim korakom Vukovarci su oduševljeni, jer je sam koncert bio zaista veličanstven.

  Dosadašnjih je deset festivala u potpunosti ispunilo svrhu i očekivanja organizatora, kao i svih ljubitelja duhovne glazbe. To potvrđuje veliki broj pjesama koje su, zahvaljujući slušateljima, našle svoje mjesto u programima mnogih hrvatskih radiopostaja, ali i višegodišnja kontinuirana prisutnost festivala na Hrvatskoj radioteleviziji kao i na mnogim drugim televizijskim i radijskim postajama.

  Deset godina Bonofesta, deset godina Bogu na slavu.

  Andreja Boras
  Tajnica Organizacijskog odbora

  2,425 total views, 1 views today