Noć muzeja 2020.

 • Noć muzeja 2020.|1. veljače 2020.

  Otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar, dana 3. svibnja 2019. godine, povijesni je čin za Franjevački samostan u Vukovaru završena cjelovita obnova samostanskoga kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja i stradanja koje je pretrpio u Domovinskom ratu, naročito 1991. godine.

  Ideja o osnutku muzeja pojavila se većpo povratku iz progonstva 1998. godine, od kadasve veći broj hodočasnika posjećuje kompleks franjevačkog samostana.

  Na prapornom brežuljku uz Vuku i Dunav franjevci su sa svojim narodom ustrajno i s puno odricanja izgradilimonumentalnu baroknu crkvu i samostan, ne sluteći pritom njegovu buduću vjersku, obrazovnu, kulturnu, znanstvenu i umjetničku vrijednost. Po kompleksnosti i cjelovitosti baštine svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove Hrvatske, osobito kontinentalne.

  Izvor i nadahnuće iznimno vrijednog sakralnog blaga bio je u Euharistiji koja je vrhunac kršćanskoga života. O tome nam svjedoče sačuvani misali, ali i vrlo vrijedno knjižno blago, danas katalogizirano i digitalizirano. Sakralno blago također čine vrijedni kaleži, pokaznice i relikvijari, misno ruho i oltarne slike koje su Vukovarce poticale na vjeru i pobožnost prema svetim osobama. Istaknutu ulogu u kulturnom i vjerskom životu imao je i jedan od zaštitnika Vukovara, sv. Bono, dokaz čega su oltar u crkvi te posebno mjesto u muzejskomu postavu.

  Pored stambenoga trakta redovnika i klauzure, otvorio se i prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojemu se nalazi Pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.

  Franjevački muzej Vukovar s ranije obnovljenom i posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova daruje novu dimenziju u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini Vukovara. Muzej je dokaz neuništivosti onoga što izvire iz Božje ljubavi i milosrđa, kontinuiteta hrvatskoga i kršćanskoga identiteta Vukovara, ali i opredijeljenosti hrvatskoga čovjeka da ostane uz svoje kršćanske korijene i gradi budućnost na temeljima teške, ali i slavne prošlosti.

  Fra Ivica Jagodić, gvardijan

  235 total views, 1 views today