Grad Vukovar dobit će novi muzej, knjižnicu te vinoteku i suvenirnicu u sklopu Franjevačkog samostana

 • Grad Vukovar dobit će novi muzej, knjižnicu te vinoteku i suvenirnicu u sklopu Franjevačkog samostana|5. veljače 2018.

  Projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara Franjevački samostanpodržali gradonačelnik Grada Vukovara, župan Vukovarsko-srijemske županije, ravnateljica Turističke zajednice grada Vukovara, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije te direktorica tvrtke ArsIllyrica

  Vukovar, 5. veljače 2018. –Franjevački samostan Vukovar danas je u svojim prostorima predstavio projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovarakojim će se kroz ulaganja u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada Vukovara te cjelokupne Vukovarsko-srijemske županije.
  Uz Franjevački samostan, koji je ujedno i nositelj projekta, predstavljanju su prisustvovali partneri – gradonačelnik Grada Vukovara IvanPenava,župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, ravnateljica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić kao i svi ostali uzvanici relevantni za uspješnu provedbu istog – ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru Zdenka Predrijevac, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije fra Ilija Vrdoljak te direktorica tvrtke ArsIllyrica Sanda Lončar.
  Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati 1 nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te 4 pokretna kulturna dobra (3 zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII, XVIII, XIX stoljeća i matične knjige te 1 zbirka inventara samostana). Pored navedenog, do krajagodine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej kojim će se pokazati bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu,dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. Ne manje važno,neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.
  Gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar fra Ivica Jagodić ovom je prilikom istaknuo: „Od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije. Upravo zahvaljujući projektu Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovaračijoj su provedbi, svatko u svom dijelu, doprinos dali ključni dionici razvoja zajednice i partneri – grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar, grad Vukovar pokazat će svoju najbogatiju riznicu blaga, dok će Franjevački samostan s već posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova poprimiti novu dimenziju koja se očituje u bogatoj kulturnoj baštini.“

  1,048 total views, 3 views today