Povijest Bonofesta

Plakat bonofest 2006

Bijeli križevi s cvijećem

ZAPOČELE PRIPREME ZA FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE

U svibnju 2006. u Vukovaru ‘Bonofest’

Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru, ističe fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih koji djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 20. svibnja 2006. godine prvi put će se u gradu na Dunavu održati festival duhovne glazbe pod nazivom «Bonofest», posvećen zaštitniku ovoga grada.

Ovih je dana i službeno raspisan javni natječaj za sve glazbenike koji se bave duhovnom glazbom da se prijave na festival za koji je već sada iskazano veliko zanimanje. Kako ističe predsjednik Festivalskog odbora Bonofesta fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, Bonofest je festival duhovne glazbe koji se želi prije svega dati mladima grada Vukovara.

Želimo omogućiti mladima da Božja riječ kroz pjesmu uđe u srca mnogih mladih našega grada. Duhovnih festivala u ovim našim istočnim krajevima nema i zato nam je tim više drago što upravo Vukovar može biti mjesto gdje će se rađati nova duhovna pjesma i to ne samo za ovaj kraj nego i za cijelu Domovinu. Vukovar je grad srca i duše, jučer sačuvan, a danas i sutra treba biti oživljen ljepotom i snagom Duha Božjega. I budući da je jučer toliko toga razoreno u našem Vukovaru i u nepovrat izgubljeno, danas želimo mijesiti novi kvasac koji već sutra nešto novo stvara, ističe Jagodić. Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru.

Golub mira spreman za polijetanje - jedan od modela za prvu statuu Bonofesta

Golub mira spreman za polijetanje – jedan od modela za prvu statuu Bonofesta

– Zaista nam je potrebna jaka vjera jer mladima danas nije lako živjeti, s jedne strane trpe od nezaposlenosti, a s druge strane mladi su često bez orijentacije, bez valjanih odgovora na temeljna životna pitanja o životu i smrti, o sadašnjosti i budućnosti. Mnoge ponude suvremenog društva odvode u prazninu, mnogi mladi zapadaju u živi pijesak alkohola, droge, razuzdane seksualnosti ili pak postaju žrtve raznih kriminala. Da bismo mimoišli sve ove tragične putove želimo oduševiti mlade da se okupljaju u drugačijem društvu, duhovnom i zdravom, u kojem će se osjećati istinski sretni i naći odgovore na svoja mladenačka pitanja. Neka tome pripomogne i svaka pjesma koja se rađa i čovjekova čuđenja i divljenja pred Vukovarom nepokorenim gradom. Nadamo se da će ovaj festival duhovne glazbe BONOFEST svima nama dati više optimizma i vedrine za bolje sutra, zaključio je župnik Jagodić.

Ideja o Bonofestu nastala je iz velikoga hodočašća tristotinjak mladih grada Vukovara u Međugorje koje je održano pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Vukovara. Hodočašće je na mlade u Vukovaru ostavilo veliki pečat te se na tom duhovnom putovanju rodila ideja o festivalu duhovne glazbe Bonofest.

Bonofest, je zamišljen da ne bude natjecateljskog karaktera. Inicijator i organizator Bonofesta je Povjerenstvo za pastoral mladih koje djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a fra Ivica Jagodić predsjednik je organizacijskog odbora.

Na festivalu nastupit će izvođači koje bi odabrao stručni ocjenjivački sud nakon prijave na natječaj ili s pozivnicom Provjernstva.

Želja je organizatora da se putem Bonofesta Božja riječ kroz pjesmu unese u srca mladih, ali i svih Vukovaraca te da ih potakne na stvaranje i ljubav prema životu.

Statua Bonofesta 2006

Statua Bonofesta 2006

Cd Bonofest 2006

Prvi CD Bonofest 2006

ODRŽAN PRVI FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE BONOFEST – Bonofest 2006.

U subotu 20 svibnja u Vukovaru u crkvi sv. Filipa i Jakova održan ” Bonofest” prvi festival duhovne glazbe u đakovačko srijemskoj biskupiji. Festival se održao pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, u ime koje je sudionike i gledatelje pozdravio saborski zastupnik Petar Mlinarić. Festival nije bio natjecateljskog karaktera a nastupilo je 18 izvođača iz raznih krajeva lijepe naše i to: Frama Belišće, VIS Pax, VIS «Toma Akvinski» i Pamela Štefec, “Iskre”, TS KUD-a “Dunav” i Edita Horvat, Mia Kordić, Maja Devald i TS “Kristali”, Tomislav Šustić, dječji zbor “Vukovarski golubići”, Zoran Hornjak, VIS “Likosi”, Ivo Šeparović i Bljesak, Crveni makovi, Željka Marinović, Damask, Mirta Mandić, Kefa i Čedo Antolić. Kao posebni gosti festivala nastupili su: Papa band, Novo svitanje, Marija Husar i Tereza Kesovija.

Festival duhovne glazbe zapravo je glazbeno-duhovni susret mladih neophodan je ovome našem  razrušenom kraju. Veliku pomoć svojim bogatim radijskim iskustvom pridonio novinar i voditelj Zoran Goram, a u tehničkoj realizaciji Darko Puharić. Raspisan je natječaj na koji je pristiglo 40 pjesma od kojih je odabrano 20. Napravljena je i himna festivala skladba Sv. Bono Vukovarski na stihove Ljiljane Pavešković-Burazer uglazbio Darko Kalogjera a izvodi Zoran Goman. Kasnije je snimljena i tamburaška verzija koju uz Zorana izvodi tamburaški sastav Slavonija bend.

Marija Husar

Marija Husar -umjetnička ravanteljica

Marija Husar na prvom otvaranju Bonofesta ističe: „Moj dolazak u Vukovar,  a vjerujem i većine izvođača bio je popraćen velikim emocijama. Izmiješani osjećaji bili su kombinacija radosti, počašćenosti, tuge, želje ali i obveze prema znanim i neznanim ljudima koji su u Vukovaru, na braniku domovine bdjeli za sve nas.  Dolazak na Ovčaru, molitva za nevino stradale ali i one koji su to počinili. Trenutci su to koji ostaju u sjećanju. Molitva ‘ne ponovilo se nikada, nikome’ zauvijek ostaje na usnama. Sveto je to tlo, zaliveno krvlju mnogih mučenika. I evo sad i ja, a i većina nas koji smo zbog festivala došli u Vukovar sretni smo jer barem mali dio sebe možemo dati tim ljudima. Inače cijeli grad je živio za svoj festival. Sve je u znaku festivala, mnoštvo plakata velikih malih, baš kao i izvođača.“

Naime među izvođačima je bilo djece, mladih i izvođača u najboljim godina od amatera i entuzijasta do najpoznatijih imena hrvatske duhovne i zabavne scene. Iz Vukovara i okolice ali i onih kojima je Vukovar u srcu.

Glazbeni dio festivala započeo je u 20 sati u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Izvođače i sudionike su pozdravili gradonačelnik Tomislav Šota, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak te biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić koji je tom prilikom izjavio: „Imamo potrebu za ovakvim jednim festivalom u našoj biskupiji, jer budućnost jednog naroda se ne gradi na tuzi i žalosti. Stoga neka ovaj festival pripomogne da u radosti izgradimo i našu Crkvu i nacionalnu budućnost“. Festival je započeo himnom, skladbom Sv. Bono Vukovarski koji je izveo Zoran Goman. U službenom dijelu festivala nastupili su:
Frama Belišće – Vratimo radost Hrvatskoj
PAX – Smiri se srce moje
VIS “Toma Akvinski” & Pamela Štefec – Slavit ću te Kriste Kralju moj
VIS “Iskre” – Tražim te Marijo
TS KUD-a “Dunav” & Edita Horvat – Zvona sv. Bone
Mia Kordić – Rodila me mati
Maja Devald & TS «Kristali» – Oj, Marijo kraljice Hrvata
Tomislav Šustić – Moja si vjera moj si put
Dječji zbor “Vukovarski golubići” – U sjeni andela
Zoran Hornjak – Ja Ti vjerujem
Blanka Došen-Togonal – Dar za Vukovar
VIS “Likosi” – Cestom istine
Ivo Šeparovic & Bljesak – Ponizno prid Tebe
Crveni makovi – Vjeruj i hodaj putem Božjim
Željka Marinović – Molitva za sve ljude
Damask – Sa sv. Pavlom
Skrivena galama – Pogled Tvoj
Mirta Mandić – Zapali svjetlo
Kefa – Snagom ljubavi
Čedo Antolić – Slavonija
Kao posebni gosti  Bonofesta nastupili su:
Papaband – Gledam te, bijeli Oce
Novo svitanje – Kamenje će vikati
Marija Husar – Moj je put na Tvome sada putu
Tereza Kesovija – Oče naš

Svim sudionicima festivala dodijeljene su prigodne nagrade i statua “Bonofesta” koju je izradio Vukovarac Ilija Mandarić. Riječ je o vitražu izrađenom od stakla u čijoj se sredini nalazi vukovarska golubica, a u podnožju je navedena godina i naziv Bonofesta.

Iza festivala ostaje dvostruki CD na kome se nalaze studijske snimke pjesama izvedenih u službenom i revijalnom dijelu. Ta dva sata glazbe ostat će spomen jednog trenutka kada su ljudi Vukovara i cijele domovine bili ponovno jedno.

Cd Bonofest 2007

Cd Bonofest 2007

Statua Bonofesta 2007

Statua Bonofesta 2007

ODRŽAN DRUGI BONOFEST

Kad su se čuli u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova zvuci mnogima znana festivalska himna “Sv. Bono vukovarski”, čiji još poznatiji refren kaže: “Sveti Bono, zaštitniče i djece i grada, usrdno te mole naša srca mlada, kao nekad davno prije budi uz nas sada, Vukovar nek’ bude i svjetlost i nada”, bio je to znak da je počeo novi saziv, drugi zaredom, Festivala duhovne glazbe Bonofest 2007. Na njemu je ove godine, u dvije festivalske večeri (4. i 5. svibnja), nastupilo čak četrdeset izvođača iz Hrvatske i inozemstva. Bonofest se održavao pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, uz pokroviteljstvo Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, HEP-a, PBZ-a i mnogih drugih sponzora. Završnu festivalsku večer prenosili su Hrvatski katolički radio i Hrvatski radio Vukovar. Ali, zasigurno najveću medijsku pozornost učinio je Glas Slavonije podijelivši, uoči Festivala – na sam Dan grada Vukovara kao dar Vukovaru, svim svojim čitateljima 13 000 CD-a.

Sve festivalske pjesme već prije održavanja Festivala bile su dostupne na službenim web stranicama Bonofestawww.filipjakov-vu.com.

I ove godine Povjerenstvo za pastoral mladih pri Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru raspisalo je natječaj za Bonofest 2007., koji je bio otvoren do 15. veljače. Stigao je rekordan broj skladbi – čak 58, što je bio razloga da je ovogodišnji Festival održan u dvije večeri. Ocjenjivački se sud sastao 22. veljače i odlučio koje skladbe, a sve su kršćanskoga duhovnog karaktera i s jasnom vjerničkom porukom, bile slušane u dvodnevnom službenom programu. Ocjenjivački su sud za odabir skladbi činili Maja Dretvić, profesorica glazbe, Slaven Batorek, profesor glazbe, Zlatko Hegeduš, pročelnik za kulturne djelatnosti u Gradskom poglavarstvu Vukovara, Jasna Babić, ravnateljica Turističkog ureda Vukovar, i Ana Mlinarić, vjeroučiteljica – rekao je Zoran Goman, festivalski glasnogovornik.

Mirta Mandić - Bonofest 2007

Mirta Mandić – VUKOVARU IME SVETO

Među brojnim sudionicima ovogodišnjeg Festivala kao posebni gosti nastupili su Ivana Banfić i Gianni Gamulin, Nonet franjevaca konventualaca i Marija Husar. Od pratećih festivalskih programa, organiziranih za sudionike i goste, u subotu je bilo priređeno primanje kod gradonačelnice Vukovara Zdenke Buljan, a potom su festivalci posjetili Ovčaru te odali počast braniteljima na Memorijalnom groblju.

– Premda je još uvijek razorenih kuća, otužnih pročelja, tužnih lica, sjetnih sjena, Vukovar danas ipak živi. To se napose osjeti posljednjih nekoliko godina, jer u tome gradu ipak se nešto budi i diše. Povjerenstvo za pastoral mladih, koje djeluje pri Župi sv. Filipa i Jakova, želi različitim sadržajima osmisliti brigu i praćenje mladih, pokazati im i povesti ih putovima istinske životne i duhovne vrijednosti. Jedan od sadržaja s takvim ciljem je i Festival duhovne glazbe Bonofest, koji je prošle godine, na našu veliku radost, održan prvi put u gradu na Dunavu.

U nama prebiva duboka čežnja za radošću i pjesmom. Bog je taj koji nas može istinski raspoložiti za sebe. Buđenje božanskog u nama ljudima očituje se i kroz radosni način života i onda kad je život kao pjesma. To je čežnja da budemo sretni i radosni u Bogu, da pronađemo mjesto gdje se može živjeti i raspjevano, gdje je sve dobro, gdje nas drugi vole i prihvaćaju. U životu smo sigurno iskusili da drugima oko sebe ne možemo donijeti puninu radosti, ali zato možemo svojim pjesmama druge na to buditi i voditi. Kao i uvijek, tako i danas ljudi čeznu za radošću u Bogu. Vjerujem da ćemo kroz ove nove pjesme koje se rađaju na ovome festivalu doći do tih putova koji nas vode do toga željenoga iskustva radosti.

Nadamo se kako će ovaj festival duhovne glazbe svima nama dati više optimizma i vedrine za budućnost i da će briga Povjerenstva za pastoral mladih uroditi duhovnim plodovima te izvesti mlade na pravi put, put ljubavi, nade i sigurnosti. Bez mladih nema budućnosti, nema svjetla na putu života. Neka tome pripomogne i svaka pjesma koja se rađa iz čovjekova čuđenja i divljenja pred Vukovarom..

 
Izvedene pjesme na Bonofestu 2007.
Pjesma Izvođač
Obraćenikova Molitva Emilio Kutleša i Željka Marinović
Vukovaru Mirta Mandić i Patria
Tija bi opet Ivo Šeparović
Put vjere – moj put Blanka Došen
Ti na vratima Čedo Antolić
U najljepšim snovima Željka Marinović
Ime Tvoje Zoran Goman
Tajna skrivena od mudrih Novo svitanje
U molitvi Benedikt
Najdraža Stjepan Jeršek
Sačuvaj osmjeh Šito Ćorić
Pod prilikama kruha i vina Vis Riječ
Croatio mati Mira Vlahović
Sveta Tereza Vukovarski golubići
Nisu crkve zidine što šute Mia Kordić
Hvalospjev stvorenja Vokalni ansambl Kaptolskih franjevaca
Tebe Bože volimo Župski zbor sv. Martina – Bošnjaci
Molitva za sve nas Sanja Savčić
Svjetlo milosti Tomislav Šustić
Bila jidra Dajana Blažević
Pasija Band Assunta
Isuse, hvala ti Agape
Dok si lebdio na vodama Sax
Vjerujem Isuse Stjepan Japarić
Ti si put, istina i život Marijana Zovko
Ljubav, to si ti Antonio Tkalec
Ljubav nek pobjedi strah Goran Škerlep
Digni brže Bože buru Župski zbor sv. Andrije – Rabac
Blagoslovi nas Frama Belišće
Hvala ti Kriste Papa Band
Ostani Siniša Česi
Pokaži mi put Vis Coronata
Možeš ti, mogu ja Vir Proroci
Bijeli križ Zvjedana Kalić i Danijel Svalina
Svijet pjeva aleluja Zoran Hornjak
Mi te molimo Crveni makovi
Magdalena Vis „Iskre“ Bogdanovci
Cd Bonofest 2008

Cd Bonofest 2008

Sv. Bono fest

ODRŽAN TREĆI BONOFEST

Festival duhovne glazbe Bonofest 2008. održan je u Vukovaru 16. i 17. svibnja pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor. Drugoj festivalskoj večeri bio je nazočan i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, biskup đakovački i srijemski mons. dr. MarinSrakić.

U dvije festivalske večeri bile su izvedene 42 nove skladbe duhovnog sadržaja. Osim brojnih okupljenih u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova, u direktnom prijenosu mogli su uživati druge večeri i slušatelji Hrvatskoga katoličkog radija, Radija Marija te Hrvatskog radija Vukovar, a u snimci prikazan je i na HTV-u.

Među mnogim mladim izvođačima nastupili su i oni poznatiji s hrvatske duhovne scene: Željka Marinović, Ivo Šeparović, Emilio Kutleša, Stope, Novo svitanje te Marija Husar. Uz njih bili su i predstavnici hrvatske tamburaške glazbe: Marta Nikolin, Viktorija Kulišić, Blanka Došen, Vlatka Kopić, ŽeljkoLončarić.

Povjerenstvo za pastoral mladih pri središnjoj vukovarskoj župi te Organizacijski odbor Bonofesta, na čelu s fra Ivicom Jagodićem, izdali su dvostruki nosač zvuka na kojem se nalaze sve skladbe s ovogodišnjeg Bonofesta.

galerija bonofest

Marijana Zovko – jedno od višegodišnjih natjecateljica

Svoj optimizam i vedrinu koji mladi u sebi nose i pretaču u glazbu oplemenio je ne samo Vukovarce nego i sve one koji vole dobru duhovnu glazbu.

Izvedene pjesme na Bonofestu 2008.
Pjesma Izvođač
Izvezi na pučinu Marija Husar
Put Krista Marta Nikolin
Gospodine dobri Blanka Došen
Vapaj Vlatka Kopić – Tena
Zavjet sveti Mia Kordić
Hvala tebi Gospode Željko Lončarić Žec
Moja zvijezdo najsjajnija Viktorija Kulušić Đenka
Sad kad sam ti živ Ivo Šeparović
Poklanjamo tebi Oče Glasnici sv. Bone
Glas za pravdu Zoran Goman
Za mir u svijetu Inat slavonski
Baš je dobro što smo ovdje Vis Proroci
Darovana Ljubav Marijana Zovko
Ljubav bez granica Antono Tkalec
Franjino srce Vokalni ansambl Kaptolskih franjevaca
Vjerujem Stope
Smrtni grijeh Vis Riječ
Dlan Danijel Svalina & Dorotea Marić
Ne budite srca tvrda Novo svitanje
Ptica nebeska Kefa
Tragovi Željka Marinović (gost)
Ti nam dolaziš Oče Band Mir
Novo svijetlo rođeno je Bombastik
Zdravo budi Majko Marijo Slavonski san
Milost s križa Dajana Blažević
Prah zemlje Fraternus
Sveti Bono, zaštitniče dragi Vukovarski golubići
Isuse blagi Tena Vračević
Svijetli trag Zoran Hornjak
Ruku mi daj Marijana Matijević
Uvijek ću te Bože voljeti Vis Coronata
S tobom se ne bojim Vis Iskre
Isuse, čuj naš glas Matija Martinčević i oktet Adaggio
Sad lomiš se pred našim očima Maja Prokopec
Poslušaj Katarina Horvat
Živa vjera Band Assunta
Njoj bez grijeha začetoj Kornelija Erić
Isusovo ja poznajem ime Ivan Peraica
Srce mi je ispunjeno Bogom Goran Škerlep
Isus Zvonimir Kalić
Cd Bonofest 2009

Cd Bonofest 2009

Stauta Bonofesta 2009

Stauta Bonofesta 2009

 

ODRŽAN ČETVRTI BONOFEST

– U Vukovaru je 9. i 10. svibnja održan četvrti Festival duhovne glazbe »Bonofest« na kojem se Vukovarcima i njihovim gostima u dvije festivalske večeri predstavilo 40-ak izvođača.

»Prve večeri nastupili su mlađi izvođači, ali isto tako kvalitetni. Druge večeri nastupili će već renomirani izvođači koji su se publici predstavili novim duhovnim pjesmama«, rekao je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova i predsjednik Organizacijskog odbora »Bonofesta«. Već je puno mladih grupa i pojedinaca koji se bave glazbom stasalo upravo kroz »Bonofest« te postižu profesionalnu notu u svojoj glazbi.

Među brojnim izvođačima bili su i: Viktorija Kulišić Đenka, Vlatka Kopić Tena, Blanka Došen, Zeljka Marinović, Čedo Antolić, Kefa i brojni drugi, vukovarskoj publici već poznati s prethodnih festivala. »Dosada smo u ova četiri ‘Bonofesta’ iznjedrili ukupno 154 duhovne pjesme, a posebno nas raduje da se dobar dio tih pjesama pamti i sluša sve ove godine« -napomenuo je o. Jagodić. Nastupio je i sastav »Damjan« koji čine pripadnici vukovarske Frame. »Osim što su kao mravi vrijedni u organizaciji festivala, ove godine naši framaši su pripremili i svoju pjesmu kojom su nastupiti na ‘Bonofestu’«, rekao je o. Jagodić. Mladi su jednostavno, stasajući uz festival duhovne glazbe, odlučili oprobati se u glazbenim vodama u čemu im je pomogao Željko Nikolin u svom studiju. Prema reakcijama publike, pjesma je predivna, zove se »Moj prijatelj«. Od domaćih su izvođača nastupili još i vukovarska kantautorica Helena Bučko te grupa »Iskre« iz Bogdanovaca.

»Bonofest« i dalje zadržava međunarodni karakter jer ima izvođača iz Njemačke, BiH i Srbije. »Najteže je bilo odabrati pjesme koje će nakraju nastupiti na festivalu jer prijavljena je 71 pjesma i zaista mi nije bilo lako javiti se onim izvođačima koji nisu prošli na natječaju«, pojasnio je o. Jagodić. Kako »Bonofest« nije natjecateljskog karaktera, izvođači ne osvajaju nagrade, ali zato svi dobiju poklone, ove godine svi su dobili križ sv. Damjana kao simbol franjevaca organizatora »Bonofesta«.

Festival su uživo mogli pratiti slušatelji Hrvatskoga radija Vukovar, a cijeli je događaj snimao HTV koji će snimku »Bonofesta« emitirati na blagdan Tijelova u 12 sati.

Izvedene pjesme na Bonofestu 2009.
Pjesma Izvođač
1. Tiha rijeka Željka Marinović
2. Jednog svjetla sjaj Čedo Antolić
3. Aleluja Marta Nikolin
4. Obasjaj suncem Vukovar Vlatka Kopić – Tena
5. S molitvom u srcu Željko Lončarić – Žec
6. Svetac u bijelom Mia Kordić
7. Nebeski moj anđele Viktorija Kulišić Đenka
8. Ave Maria Fra Miroslav Petrac
9. Moj prijatelj Damjan
10. Ti si sve Danijel Svalina
11. Sveti Bono Susreti
12. Ti si mi jubav sva Ivo Šeparović & Bljesak
13. Majka Marija Glasnici sv. Bone
14. Sveti Antune Slavonski bečari i Tuca
15. Molitva sv. Franje Kefa
16. O sveti Bono Blanka Došen
17. Vrelo mog života Klapa Neum
18. Nanovo rođena Novo Svitanje
19. Prijatelj Papaband
20. Samo je u Bogu mir Ljubo Vuković
21. Sumnja Dajana Blažević
22. Stvorio si sve Darija Farkaš Filipović
23. Što u duši nosim iCe
24. Nek Mir vlada svud Mirjana Pospiš
25. Anđeli čuvari Vis Proroci
26. Moga srca nade Slavonski san
27. Isuse tražim te Jeshua
28. Moja duša gori Inat slavonski
29. Vjeruj i osvajaj Tomislav Šustić
30. Svitanje duše Antonio Tkalec
31. Tvoja kap kiše Snaga mira
32. Bog te još treba Goran Škerlep
33. Ti si Kralj Matija Martinčević
34. Kolika tajna Vis Matheus
35. Hvala ti, Oče Vis Glasnici nade
36. Tebi vjerujem Vis Iskre
37. Pastir sa srcem Jaganjca Stjepan Japarić
38. Naš Bog Assunta
39. Probudi svoje srce Helena Bučko
40. Hajdemo zajedno Marija Jaramazović
Cd Bonofest 2010

Cd Bonofest 2010

Statua Bonofesta 2010

Statua Bonofesta 2010

 

ODRŽAN PETI BONOFEST

Himnom “Sveti Bono vukovarski” u crkvi sv. Filipa i Jakova završen je peti po redu Bonofest koji je okupio 40 izvođača u dvije festivalske večeri, koji su u naš grad došli iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Na drugoj večeri Bonofesta nastupili su između ostalih Tamburaški sastav Sremci, VIS Proroci, VIS Iskre, Matheus, Susreti, Suzana Matušan, Stjepan Japarić, Glasnici nade i mnogi drugi izvođači koji njeguju duhovnu glazbu.

U prepunoj crkvi pljeskalo se svim izvođačima koji su na kraju zasluženim pljeskom i ovacijama ispraćeni iz Vukovara. Na večeri prije, koju je snimala Hrvatska televizija i koju je prenosilo deset radijskih postaja nastupila su eminentna imena hrvatske glazbene scene, pokazujući svojim dolaskom kako je Vukovar zaslužio ovakav festival i promociju tolerancije i mira u duhu kršćanstva.

Sudionicima festivala su uručena priznanja i statue, a Bonofest je ove godine održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Prigodnim domjenkom, pjesmom i plesom mladi su pokazali u Pastoralnom centru kako će i ovogodišnji, jubilarni Bonofest, ponijeti kao lijepu uspomenu u mjesta iz kojih su došli.

Izvedene pjesme na BONOFESTU 15.05.2010.

1. Snagom kriţa Ivana i Marija Husar

2. Ave Maria Viktorija Kulišić Đenka

3. Pruţena ruka Blanka Došen

4. Molitva za sv. Franju Vlatka Kopić Tena

5. Ĉuvaj me, dragi anĊele Mia Kordić

6. O Grade boli T. S. Ravnica

7. Za poĉetak novi Branko Ćulić

8. Vjera i ljubav Ţeljka Marinović i Ĉedo Antolić

9. Tebi ljubav s neba Ivo Šeparović

10. Potpuno tvoj Antonio Tkalec

11. Da radost potpuna bude Kefa i Credo

12. Smiluj mi se, Boţe Ljubo Vuković i Credo

13. Neka svakom bude raj Max Hozić

14. Isuse, tvoje rijeĉi poput sjemena su baĉene Novo Svitanje

15. DoĊi hrabro Darko Jovanovski

16. Hoću li poći u raj Fra Miroslav Petrac

17. Moj kriţ s tobom Dragutin Hrastović

18. Put kojim prošao je Bog Zoran Hornjak

19. Molitvom tebe zovem Mirjam Vida

20. Svjetlo u tami Glasnici sv. Bone

 

Pjesme koje će biti izvedene na BONOFESTU 16. 05. 2010.

21. Boţje djelo VIS Proroci

22. Gospi VIS Susreti

23. Uz tebe Maja Tadić

24. Hvala ti VIS Damjan

25. Tri put na dan zvona zvone Zbor mladih – Staro Petrovo selo

26. Oĉe naš  Assunta

27. Vapaj Zbor mladih „Trojstvo“

28. Da tebe nema Pjevaĉki zbor „Dionizije“

29. Tvoja ljubav Glasnici nade

30. Hoću li i ja u raj Magdalena Tomić-Mijatović i Monika Tomić

31. Obasjaj me Matheus

32. U tebe se uzdajem Gospodine Zbor mladih „Mir“

33. Budi moja snaga, budi moj Bog Stjepan Japarić

34. Tvoja ljubav nosi me Suzana Matušan

35. Probudi se Vis Iskre

36. Kad zaspiš ti Zbor mladih „Fra Vjekoslav Miĉuda“

37. Nevjerojatna Zbor mladih ţupe „Preslavnog imena Marijina“

38. Klanjamo se Tebi Zbor mladih ţupe „Dominik Savio“

39. Vjeĉno svjetlo ljubavi Vlatka Linarić

40. Hvala Terezija Majdanac

CD Bonofest 2011

CD Bonofest 2011

Statua Bonofesta 2011

Statua Bonofesta 2011

ODRŽAN ŠESTI BONOFEST

I ove godine prvu večer Bonofesta izravno je prenosilo deset-ak radio stanica zahvaljujući ponajprije Radio Osijeku. Festival duhovne glazbe ide dalje, i ove godine održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i Hrvatskom franjevčkom provincijom sv. Ćirila i Metoda, a medijski ga podržava Radio Osijek i mnogobrojne druge stanice kao i tiskani listovi.

Izvedeno 16 novih pjesama uz odličnu potporu brojne publike u crkvi Svetih Filipa i Jakova. Program je snimala ekipa Hrvatske televizije, a voditelj je i ove godine bio Branko Uvodić.

Publiku i izvođače pozdravili su vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i župan Božo Galić, a festival je otvorio izaslanik premijerke, saborski zastupnik Petar Mlinarić. Na kraju prve festivalske večeri prigodnim se govorom obratio i predsjednik HBK i đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić kao poseban gost Bonofesta.

Jedinstveni festival u nas organiziran je uz ogromne napore fra Ivice Jagodića iz vukovarske župe Svetih Filipa i Jakova.

Svake godine stvaraju se nove pjesme za radio postaje koji su uvijek novi i kreativni plodni radovi naših glazbenika koji se javljaju iz cijele domovine, ali i iz dijaspore.

U prvoj festivalskoj večeri sudjelovali su:

1. MATIJA DEDIĆ Krist na žalu (Cesáreo Gabaráin, instrumental na klaviru)

2. GLASNICI SV. BONE Daješ mi snagu (Maja Dretvić, Antonela Jukić, Saša Miočić)

3. MIA KORDIĆ Radujemo se (Naim Ajra, Slaven Katić/Naim Ajra, Naim Ajra)

4. FRA ILIJA MIJATOVIĆ Snažni val (Ivo Šeparović, Ivo Šeparović, Ante Pecotić)

5. IVO ŠEPAROVIĆ I BLJESAK Uskrsnuti želim (Ivo Šeparović, Josip Balog, Ante Pecotić)

6. ŽELJKA MARINOVIĆ S tobom u vječnosti (Čedo Antolić, Čedo Antolić, Matija Dedić)

7. MAJA BLAGDAN Otvori vrata (Zrinko Tutić, Zrinko Tutić, Tihomir Preradović)

8. IVO GAMULIN GIANNI Aleluja (Leonard Cohen, Alka Vujica, Cameron)

9. MARIJA HUSAR RIMAC Kao sunca sjaj (Goran Bošković, Goran Bošković, Saša Miočić)

10. ĐORĐIA PALIĆ Postoji samo jedan put (Miro Tabak, Miro Tabak, Miro Tabak)

11. MARTINA TOMČIĆ I SANDRA BAGARIĆ Pokaži mi (Ivana Husar Mlinac, Ivana Husar Mlinac/Luka Balvan, Saša Miočić)

12. ČEDO ANTOLIĆ Hvala ti Bože (Čedo Antolić, Čedo Antolić, Matija Antolić)

13. FRED COOPER I want to be at the miting (Tradicional)

14. IVANA HUSAR MLINAC Gospodine Hvala (Ivana Husar Mlinac, Ivana Husar Mlinac/Luka Bulić, Saša Miočić)

15. BAND AID MREŽA RIBARA Mreža ribara (Viktor Kesler, Josipa Dević, Viktor Kesler)

16. VINKO COCE Vjeruj (Aleksandar Homoky, Branko Brljević, Željko Nikolin)

17. RAVNICA Reci plavi Dunave (Aleksandar Homoky, Branko Brljević, Željko Nikolin)

18. HIMNA – ZORAN GOMAN Sv. Bono Vukovarski (Darko Kalodjera, Ljiljana Pavešković-Burazer, Darko Kalodjera/Darko Vidović)

 

Bonofest 2012 cd

Plakat bonofest 2012

Plakat bonofest 2012

ODRŽAN SEDMI BONOFEST

U crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održan je sedmi festival duhovne glazbe Bonofest 2012. Ove godine prvi puta su sve pjesme izvedene uživo uz pratnju tamburaške filharmonije.

Na hrvatskim prostorima jedinstven prema svom izričaju i ozračju smirenosti, nasuprot još uvijek “ranjenoj” župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova – Festival duhovne glazbe Bonofest 2012. – iz Vukovara je, sedmu godinu zaredom, kroz duhovne skladbe prenio poruke mira i optimizma.

U izdanju ponešto drukčijem od prethodnih, ovogodišnji je Bonofest doveo pred publiku 16 najuspješnijih pjesama izabranih s ranijih festivala, no u novim aranžmanima i prvi put u “živoj” izvedbi, uz pratnju tamburaške filharmonije Glazbene škole iz Požege, pod vodstvom maestra Veljka Valentina Škorvage. To je duhovnoj glazbi dalo novu dimenziju autentičnosti, dok su skladbe izvodila poznata hrvatska glazbena imena, svjetovna i duhovna. Matija Dedić je instrumentalom na klaviru sa skladbom “Klanjam ti se smjerno”, otvorio vukovarsku festivalsku večer koja je sve koji su došli na Bonofest 2012., kako je to i Dedić kazao – ispunila mirom i blaženstvom. Pozivu iz Vukovara odazvali su se i Vinko Coce, Giuliano, Jelena Radan, došle su i ovaj put i dive Sandra Bagarić i Martina Tomčić, nisu izostale ni sestre Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, a na pozornici su nastupili i VIS Matheus, debitantica vukovarskog festivala Petra Antolić, potom Ivo Šeparović, Vlatka Kopić Tena, Max Hozić, Željka Marinović koja je s vukovarskim festivalom od njegovih početnih koraka, Antonio Tkalec i, za kraj, Mreža ribara – Band Aid Bonofesta 2012.

– Vrijeme u kojem živimo nije lako, posebice mladima, i zbog toga su ove pjesme poruka radosti i nade, snaga za danas i izgradnja za budućnost. I poruka optimizma iz Vukovara koji je preživio stradanja i rušenja, ali nije izgubio vjeru i nadu u budućnost – kazao je fra Ivica Jagodić, predsjednik Organizacijskog odbora Bonofesta, dodajući kako je duhovna glazba “dar koji trebamo prenijeti svima oko nas”. Osvrnuo se i na trud koji je, iz godine u godinu, ulagan u danas prepoznatljiv Festival duhovne glazbe.

– Prekrasan je osjećaj biti u Vukovaru, osjećam se dobrodošla na festivalu gdje se stvara nešto lijepo – zaokružila je Jelena Radan osjećaje svih izvođača.

– Osjećaj je doista jedinstven ne samo zbog respektabilnog festivala nego i činjenice da se u Hrvatskoj zanemarila duhovna glazba. Dobre stvari uvijek pronalaze put do publike i Bonofest je pokazatelj toga idući malim, ali sigurnim koracima naprijed – riječi su Martine Tomčić, dok je Sandra Bagarić nadodala oduševljenje “ozračjem pozitivne energije zbog mladih koji osjećaju glazbu i pjevaju ono što osjećaju”. Prema riječima umjetničke direktorice Bonofesta 2012. Marije Husar Rimac, nakon nimalo lakog izbora pjesama za sedmo izdanje, “jer moglo bi trajati i tri, umjesto sat vremena”, za sljedeću je godinu u planu novi program, s tri festivalske večeri i radionicama vezanim uz duhovnu glazbu.

– Bonofest je poseban festival, s ljudskim pristupom “po domaći”, svi smo opušteni i od srca zahvaljujem svima koji su ga podržali – rekla je Marija Husar Rimac.

Večer je završena himnom, skladbom “Sv. Bono Vukovarski”, koju su izveli VIS Damjan i Band Aid. Radujući se novom susretu i dogodine, sudionike festivala pozdravio je fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Bonofest 2012. snimale su kamere HRT-a, a uživo je bio prenošen u programu Hrvatskog radija Vukovar.

label cd bonofest

Predsjednik Organizacijskog odbora Bonofesta fra Ivica Jagodić poručio je kako je duhovna glazba dar koji trebamo prenijeti svima oko nas, a posebno je istaknuo činjenicu kako se ovakav prestižni festival održava u Vukovaru, gradu koji je preživio velika stradanja i rušenja, stoga je večeras poslana poruka kako u Hrvatskoj žele probuditi optimizam i prenijeti poruku mira i dobra.

Nadalje fra Ivica u svome završnom govoru ističe: „Ovogodišnjim sedmim festivalom željeli smo istaknuti istinsku vrijednost duhovne glazbe. Svako duhovno biće može se pronaći bar u jednoj duhovnoj pjesmi. U jednom stihu ili u jednoj riječi naći svoj stav ili uvjerenje i tada vidjeti vrijednost te pjesme u svakom smislu. Zato je dobro da sve dosadašnje pjesme Bonofesta dođu do veće punine, slušanosti i gledanosti, jer to zaslužuju i pjesme i ljudi koji ih stvaraju i izvode. A najviše su bitne ljudima zbog kojih su i nastale. Iz toga razloga nedavno smo okupili glazbene urednike radijskih postaja, a uoči festivala svim čitateljima Glasa Koncila darovali CD s našim izabranim pjesmama. Imali smo strašno veliku želju to (prvi) učiniti i koliko uzmognemo uvjeriti svijet da nam i u teškim vremenima dragi Bog svoje pjesme želi i može približiti, i učiniti da se svatko od nas u njih zaljubi. Ono najsnažnije što želimo istaknuti na ovogodišnjem festivalu jest radost i nada svima mladima. Vrijeme u kojem živimo nije lako, osobito mladima u Hrvatskoj, i zbog toga su ove pjesme snaga za danas, a izgradnja za budućnost koju želimo graditi sadržajima Duha i blizine Božje koji nam pokazuje put, poput sunca sjaj, u najljepšim bojama, potpuno tvoj, gdje postoji samo jedan put i to snagom križa, pa da svima bude raj“.

Zahvala je upućena svim izvođačima i autorima, dobročiniteljima i pokroviteljima, od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, preko Vukovarsko srijemske županije i Grada Vukovara do posljednjeg mladića i djevojke… „Svi zajedno jedan smo rod za duhovni urod. Živjeli do godine!”, istaknuo je na kraju fra Ivica Jagodić, predsjednik Organizacijskog odbora.

POPIS PJESAMA, IZVOĐAČA, AUTORA GLAZBE, STIHOVA I ARANŽERA

1.         Klanjam ti se smjerno – Matija Dedić (instrumental na klaviru –  otvara festival)

F. Schubert, Toma Akvinski, Matija Dedić

2.         Kolika tajna – VIS Matheus

S. Lovrinčević, S. Lovrinčević, arr. Alen Kovačević

3.         Pokaži mi  – Martina Tomčić i Sandra Bagarić

Ivana Husar, Ivana Husar/Luka Balvan, arr. Alen Kovačević

4.         Snagom Križa – Petra Antolić

Mihael Nikolić, Josipa Dević, arr. Alen Kovačević

5.         Sad kad sam ti živ – Ivo Šeparović

Ivo Šeparović, Ivo Šeparović, arr. Anamarija Nerad

6.         Hoću li i ja u raj – Vlatka Kopić Tena

Magdalena Tomić-Mijatović, Bonaventura Čuk, arr. Branko Nikolić

7.         Kao sunca sjaj –  Jelena Radan

Goran Bošković, Goran Bošković, arr. Branko Nikolić

8.         Neka svima bude raj –Max Hozić

Toni Eterović, Namik Tarabić, arr. Alen Kovačević

9.         U najljepšim bojama – Željka Marinović

Čedo Antolić, Čedo Antolić, arr. Dominik Škrabal

10.       Potpuno Tvoj – Antonio Tkalec

Antonio Tkalec, Antonio Tkalec, arr. Dominik Škrabal

11.       Postoji samo jedan put – Marija Husar

Miro Tabak, Miro Tabak, arr. Dominik Škrabal

12.       Vjeruj – Vinko Coce

Aleksandar Homoky, Branko Brljević, arr. Dominik Škrabal

13.       Gospodine Hvala – Ivana Husar i Čedo Antolić

Ivana Husar, Ivana Husar/Luka Bulić, arr. Alen Kovačević

14.       Tvoja krv – Giuliano

Michael Christ, Tomislav Meštrović, arr. Alen Kovačević

15.       Mreža ribara – Band Aid  Bonofesta 2012.

Viktor Kesler, Josipa Dević, arr. Veljko Valentin Škorvaga

16.       Sv. Bono Vukovarski – VIS Damjan i Band Aid

Darko Kalođera, Ljiljana Pavešković-Burazer, arr. Veljko Valentin Škorvaga

 

Tamburaška filharmonija i Mješoviti zbor Glazbene škole Požega

Zborovođa: Branka Horvat

Dirigent: Veljko Valentin Škorvaga

bonofest logo u okviru

Novi logo Bonofesta – izradio Nikola Uroić iz Umjetničke galerije Laudato

Sveti Bono vukovarski

(Himna Bonofesta-a)

U vrijeme kad život ne imadne cijenu,

molili mi smo kroz suze kad krenu,

i svi što dođu u vremenima novim,

nek’ znaju o patnji, stradanju, boli.

 

Sveti Bono, zaštitniče i djece i grada,

usrdno te mole, naša srca mlada,

kao nekad davno prije, budi uz nas sada,

Vukovar nek’ bude i svjetlost i nada.

 

Kad zaborav dođe i vrijeme proteče,

i Bogu kad krenem uz plamen svijeće,

nek’ poleti golubica s maslinovom granom,

hrvatskim nebom nad Vukovarom.

                                 Ljuljana Pavešković-Burazer

 

SUSRET GLAZBENIH UREDNIKA

Susret glazbenih urednika

SUSRET GLAZBENIH UREDNIKA

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru održan je susret glazbenih urednika hrvatskih radio postaja na temu duhovne glazbe u Hrvatskoj.

Susret je dio programa festivala Bonofest 2012. koji već 7. godinu za redom organizira Župa sv. Filipa i Jakova iz Vukovara. Podršku druženju i razmijeni iskustava glazbenih urednika dali su i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji su još jednom istaknuli herojsku žrtvu Vukovara i njegovih ljudi i važnost duhovnosti u današnjoj svakodnevici mladih.

Predsjednik Organizacijskog odbora i idejni začetnik Bonofesta, fra Ivica Jagodić naglasio je da je Bonofest najvažniji festival duhovne glazbe u regiji koji okuplja mlade iz mnogobrojnih župa iz cijele Hrvatske i regije koji na Bonofestu zajednički slušaju i stvaraju glazbu koja sve nas ispunjava i nadahnjuje kako svojim sadržajem i melodijom, tako i snažnim emocijama koje duhovna glazba prenosi. Svoje stavove o produkciji duhovne glazbe u Hrvatskoj i njihovoj zastupljenosti u radijskom prostoru, s glazbenim urednicima su podijelili i Ivana i Marija Husar, Ivica Šola, Dražen Živić, Mirko Mataušić te Juraj Hrvačić kako bi potaknuli glazbene urednike na drugačije promišljanje i doživljaj duhovne glazbe te njenu iznimnu vrijednost za moderno društvo, posebice mlade naraštaje. Glazbeni urednici radijskih postaja istaknuli su kako je nužno u duhovnoj ili religijskoj glazbi učiniti pomake u kvaliteti te se potruditi da se pjesme snimaju uz vrhunsku produkciju i autore kako bi se pjesme mogle što češće emitirati u programu što većeg broja radijskih postaja.

I ove će godine Radio Osijek izravno prenositi Bonofest, a u svibnju nas očekuje izbor najuspješnijih pjesama s dosadašnjih festivaliskih izdanja uz pratnju posebne tamburaške filharmonije koju vodi Valentin Veljko Škorvaga.

 

SUSRET AUTORA TEKSTA I GLAZBE

U Pastoralnom centru sveti Bono, u Vukovaru, od 19. do 21. listopada održan je prvi Susret autora teksta i glazbe.

Organizatori Bonofesta su istaknuli da je to prigoda da se susretnu tekstopisci i skladatelji i razmijene svoja iskustva, a u cilju promicanja i porasta kvalitete duhovne glazbe. Sve ideje i inicijative koje će proizaći iz tog susreta mogu uvelike obogatiti novi festival duhovne glazbe Bonofest 2013., poručuju organizatori .

O temi stvaranja duhovne glazbe govorio je Čedo Antolić, a potom će biti održane radionice.

 

623 total views, 2 views today