Osvrti na SHKM

 • Osvrti na SHKM|8. svibnja 2017.

  Osvrti na SHKM

  Srca puna uzbuđenja pred nadolazećim danima, građani Vukovara već su u petak nestrpljivo dočekivali goste koje će primiti u vlastiti dom. Dok su neki autobusi kasnili, a drugi bi uranili, gostoprimstvo u nama je samo raslo. Odazvali smo se primiti nepoznate mlade u domove i bili smo spremni na sve, pa, ako je potrebno, i satima čekati njihov dolazak. Srećom, to je ipak bilo nepotrebno.

  Kako to u nas ljudi obično biva, očekujemo kako će sve biti na mjestu i teći po planu, a kada nešto odskoči od nama zamišljene linije, počne nam tući adrenalin cijelim tijelom. Međutim, naša župa je predvidjela sve vremenske i ostale neprilike. Tako smo se svi skupili u subotnje popodne u crkvi sv. Filipa i Jakova u neizvjesnosti čekajući početak programa.

  Kad je crkva bivala dupkom puna, počelo je predstavljanje grupa, njih ukupno 12, mladi iz Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj i Njemačkoj: Berlin, Ludwigshafen i Esslingen; zatim mladi iz Zagreba, župe, Jarun, Botinec i Borongaj, mladi iz Karlovca, iz Opuzena, iz Krčke biskupije, iz Župe Dubrovačke (Mandaljena) te mladi skauti iz Rijeke i Šibenika. Svaka je ukratko predstavila bogatstvo djelovanja mladih, nakon čega je uslijedila kateheza don Damira Stojića. Objasnio je nama mladima što točno znači nadati se na način kako samo on to može. Nakon kratke pauze za vrijeme koje se odvijao jedan od najljepših sakramenata katoličke crkve, sakrament ženidbe, uslijedila je Misa koju je predvodio povjerenik HBK za pastoral mladih, pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski.

  Naravno, nakon duhovne okrijepe mora uslijediti i tjelesna, pa smo tako poslužili mlade večerom, a nakon koje su imali prilike sabrati se za nastavak programa, klanjanje. Predvodio ga je don Damir Stojić, zajedno sa slavljeničkim bendom Božjom pobjedom. Nakon puštenih suza i istrošenih glasova radosti, u dostojanstvu smo se zaputili kućama.

  Ubrzo, nekima i prebrzo, stigla je i nedjelja. Zajedno s našim gostima uputili smo se prema Memorijalnom groblju. Ondje se održala molitva za pale branitelje Grada Heroja, nakon čega smo se u koloni uputili prema dvorcu Eltz, za vrijeme koje smo molili krunicu i pjesmom slavili Majku Božju. Stigavši na odredište, dočekao nas je veseli Nadbiskupijski zbor mladih sastavljen od zborova cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije posebno za ovu prigodu. Ukratko smo prošli pjesme namjenjene nadolazećem Euharistijskom slavlju, nakon čega se prvi puta zaorila himna Susreta, “Krist je naša nada” u izvedbi Adrijane Baković,  Zvonimira Kalića i VIS-a Damjana. Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Đuro Hranić.

  Po završetku Mise objavljeno je mjesto idućeg okupljanja mladih katolika, a to je Zagreb, 2020. godine. Nakon što su mladi iz Zagrebačke nadbiskupije preuzeli križ SHKM-a, mons. Hranić nas je sve blagoslovio kako bismo vjerno nastavili svjedočiti našu vjeru.

  Cijeli dan je Vukovar vrvio ljudima, mladima i starima, domaćinima i gostima. Iza svakog ugla odigravao se prigodni program, predstave, plesovi, komični nastupi i što sve ne. Iako bi se očekivao opći umor naroda, vladala je živa atmosfera. Možda ponekad i mi mladi zaboravimo koliko možemo biti energični i sveprisutni, a kako nam je preostalo još mnoštvo energije, pokazali smo kad smo se svi ponovno skupili u dvorištu dvorca Eltz gdje su nas s pozornice animirali Miroslav Škoro, Božja pobjeda, sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac te Alan Hržica. Mladima se obratio i svima poznati p. Ivan Ike Mandurić potičući mlade da nastave slijediti Kristov put, a kao šećer na kraju, mlade je razveselio bend Opća opasnost.

  Puni dojmova, poneki sa suzama u očima, otpratili smo mlade do autobusa. Izgrlili smo se, izljubili, zaželjeli sretan put i iščekivali pozive kako su zaista sretno stigli doma. Naposljetku, što drugo preostaje nego pozvati sve na idući Susret Hrvatske Katoličke Mladeži, u metropoli Lijepe naše kako bismo pokazali svijetu svoju odvažnost i spremnost na javno slavljenje Gospodina.

  Marija Hardi, Frama Vukovar

  Kao volonter grada domaćina Susreta hrvatske katoličke mladeži osjećala sam odgovornost prema gradu, prema župi i prema mladima koji su počeli pristizati već u petak u popodnevnim satima. Nakon nekoliko pripremnih susreta za SHKM, ništa nas nije moglo iznenaditi. Svatko od nas bio je zadužen za određeni zadatak (dočekivanje na punktovima, kontaktiranje obitelji za smještaj, pripremanje dvorišta naše crkve za dolazak mnogih mladih iz Hrvatske i dijaspore, priprema štandova, stolova, usmjeravanje gostiju, objašnjavanje i pojašnjavanje…), stoga je sve teklo po planu.

  Subotnje popodnevne sate proveli smo dočekujući mnoga radosna i uzbuđena lica s kojima smo imali zaista odlično osmišljen program u crkvi sv. Filipa i Jakova, predvođen don Damirom Stojićem i Božjom pobjedom. Bilo je predivno biti dio tisuće mladih koji su, iako umorni i neispavani od puta, bili puni žara i želje za druženjem s Gospodinom i svakom osobom u njihovoj blizini. Čak ni kiši, koja je veći dio dana padala, nije pošlo za rukom da nas omete u zahvaljivanju Gospodinu na svakome od nas.

  No unatoč odličnoj suboti, pobijedio je cjelodnevni nedjeljni program. Od samoga jutra, nakon molitve i propješačenih nekoliko kilometara ulicama našega grada Vukovara, mogli smo prisustvovati svetoj misi i slavljenju Gospodina – najvećem razlogu našega okupljanja. Predivno je vidjeti kako grupe mladih hrle ka ulazima dvorišta dvorca Eltz u želji i nadi da će moći reći: “Hvala Ti, Gospodine, na svim trenucima ovoga dana i što si mi omogućio da budem baš ovdje!”. Sveta misa ne može se opisati riječima jer je bila neopisivo lijepa i svečana. Radost, veselje, sreća, zadovoljstvo, ispunjenost, zahvalnost…

  To su samo neki od osjećaja koji su bili u meni. Istina, kao volonteru mi nije bilo baš lako, ali kada sam vidjela te osmijehe i tu radost, sve što je do tada bilo teško postalo je prava sitnica. Ulice su postale prepune, naš grad je postao gradom mladih, a ja sam postala oduševljena, prezadovoljna i zahvalna Gospodinu na svim sestrama i braći koje sam imala priliku vidjeti i upoznati i sa kojima sam imala čast provoditi vrijeme. Susret ću zasigurno pamtiti po tome što sam u masi mladih iz Hrvatske i dijaspore nenadano mogla vidjeti mnoge framaše našega područja jer ne kažu bezveze “Bilo kuda, Frama svuda!”, kao i po mladima s kojima sam imala najviše kontakta, a koje sam imala priliku upoznati baš zato što su se odlučili na dolazak u naš grad te po svojoj braći i sestrama koji su po tko zna koji put dokazali da je potrebno nadati se dobrom i pozitivnom, a da je potom sve moguće učiniti u slozi i zajedništvu.

  Vesna Pavlović, Frama Vukovar

  Veće Foto galerije možete pronaći na župnoj Facebook stranici
  https://www.facebook.com/filip.jakovvu/

  2,244 total views, 1 views today